Economic, Stiri Brasov

Brașovul și Bucureștiul au cei mai puțini salariați plătiți cu salariul minim

Doar 36.325 din cei 194.229 de angajați din județul Brașov , adică 19%, au salariul minim, arată o statistică a Inspecției Muncii. Procentual, suntem la egalitate cu Capitala, clasându-ne pe primul loc la cea mai redusă pondere a salariului minim în numărul total al angajaților. Clujul, de exemplu, are un procent de 22% din angajați încadrați cu salariul minim, în timp ce Constanța are 33% dintre angajați plătiți la pragul de jos, în Timiş şi în Sibiu ponderea este de 21%, în Iaşi, 24%, în Arad şi în Alba- 25%.

Peste 1,4 milioane de salariaţi din România, adică 26% din totalul celor 5,5 milioane de angajaţi, câştigau la finalul lunii ianuarie din acest an salariul minim pe economie, arată datele Inspecţiei Muncii.

„Companiile din mediul industrial folosesc preponderent salariul minim ca salariu de bază, însă veniturile angajaţilor sunt mai mari, pentru că se mai oferă sporuri. Am observat că, întotdeauna unde există o incidenţă mare de suplimentare, salariul de bază este identic sau apropiat de salariul minim pe economie. Prin urmare, deşi oamenii au salariul minim pe economie, în realitate venitul lor net este cu 20- 30% mai mare decât salariul minim. Fie că sunt sporuri negociate la nivel de unitate sau sporuri prevăzute legal – cum sunt cele pentru munca de noapte, munca în weekend sau ore suplimentare –, veniturile angajaţilor din judeţele dezvoltate din punct de vedere economic sunt mai mari de acel 1.263 de lei net, cât este salariul minim în prezent“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest, care are aproximativ 500 de salariaţi.

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie este de 2.080 de lei brut pe lună (adică 1.263 de lei net). De asemenea, angajaţii cu studii superioare încadraţi pe funcţii care necesită studii superioare au un salariu minim brut de 2.350 de lei brut pe lună (1.413 lei net), iar angajaţii din construcţii câştigă un salariu minim de 3.000 de lei brut lunar. (1.774 de lei net).

În valori absolute, pe lângă Bucureşti (care are 258.000 de angajaţi plătiţi la nivelul minim, adică 18% din totalul la nivel naţional), în topul zonelor cu cei mai mulţi angajaţi plătiţi la nivelul minim se mai află Cluj (peste 60.600 de angajaţi cu salariul minim), Ilfov (peste 58.000 de salariaţi cu salariul minim), Constanţa (aproape 56.000 de angajaţi plătiţi la nivelul minim) şi Timiş (peste 55.000 de angajaţi cu salariul minim). La polul opus se află judeţele Mehedinţi, Covasna şi Giurgiu, care au câte circa 11.000 de salariaţi plătiţi la nivelul minim.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*