Un subiect ce a iscat dezbateri intense în ședința de astăzi a Consiliului Local a fost cel ce viza aprobarea studiului de fezabilitate aferent amenajării unui parc pe fosta platformă Lubrifin.
Astfel, după ce luna trecută a fost organizată o consultare publică pe tema amenajării parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei, acum urmau să fie aprobați indicatorii tehnico-economici.
Astfel, în primul rând, consilierii majoritari PNL – PSD au avut dubii în ceea ce privește calculele făcute de către proiectanți, de exemplu costurile privind decontaminarea. De altfel, unii aleși au întrebat retoric de ce nu s-a luat în calcul terenul vecin, de la IUS, pentru o astfel de amenajare care este necontaminat fiind ridicată și problema faptului că o expropriere poate aduse un lung șir de procese cu proprietarul care va dori mai mulți bani pentru respectivul teren, care ar fi o pagubă la bugetul local. „Trebuie să votăm oportunitatea ținând cont de lipsurile acestui oraș sau situațiile pentru care nu s-au găsit soluții la acest moment. Nu sunt locuri în creșe, sunt școli în care se învață în trei schimburi, școli unde copiii fac sport în săli de clasă sau nu sunt locuri de parcare. Nu ne putem raporta doar la întrebarea vreți sau nu vreți un parc (pe care o adresase primarul Allen Coliban plenului Consiliului Local – n.r.). Este evident că vrem un parc, dar răspunsul se poate da doar într-un context dacă știm costuri, dacă astfel de costuri sunt prioritate în contextul în care există alte probleme ale cetățenilor ce trebuie tratate cu celeritate”, a spus consilierul Pamela Diaconu.
De cealaltă parte, primarul a susținut că în devizul întocmit de proiectant pentru acest studiu de fezabilitate sunt prezentate detaliat toate costurile și aprobarea acestuia nu înseamnă acum cheltuieli, ci demararea procesului de expropriere.
„În baza unei evaluări făcute de un expert ANEVAR să demarăm exproprieri. Probabil va fi atacată exproprierea, deoarece în mai toate cazurile încep litigii in instanță. Odată demarată exproprierea și plătită suma respectivă, noi devenim proprietari pe teren. Acest lucru este clar, iar singurul lucru ce se va tranșa în instanță va fi suma. Durează 3,5,7 ani un astfel de proces. Votați acest studiu de fezabilitate, apoi se va vota suma și demararea exproprierii. Decontaminarea va urma apoi, după ce proprietarul va primi banii în cont. Vom demara un studiu amplu de decontaminare a terenului și veți aproba și acele sume. Acum avem o estimare a acestui proiect. Vor fi alte trei etape în care acești indicatori vor fi reevaluați ca la orice alt proiect de investiție. Odată ce vom fi proprietari putem iniția un PUZ. S-a început cu această parte a platformei, deoarece este cea mai mare și este cel mai ieftin de decontaminat. Pe întreaga platformă cu 5 proprietari”, a explicat primarul Allen Coliban.
Majoritatea consilierilor PNL – PSD nu s-a lăsat convinsă de argumentele aduse de primar sau de proiectant, astfel că studiul de fezabilitate nu a fost aprobat. Proiectul de hotărâre a picat cu 13 abțineri și 11 voturi pentru.
Cost total de 45,75 milioane de euro
Parcul ar urma să fie construit pe un teren cu suprafaţa 91.987 mp, aflat în proprietatea SC Pegasus Real Estate SRL Braşov, respectiv dezvoltatorul care are în proprietate terenul fostei rafinării, iar investiția totală va ajunge la suma de 227.880.026,55 lei inclusiv TVA, 45,75 milioane de euro, potrivit datelor din studiul de fezabilitate.
Potrivit documentației tehnice, în vederea amenajării acestui parc se vor realiza lucrări de amenajare peisagistică, vor fi realizate alei şi căi de acces. De asemenea, vor exista mai multe zone funcţionale: de întâlnire, de odihnă şi şedere, un spaţiu pentru animalele de companie, locuri de joacă, zone pentru practicarea activităţilor sportive. În proiect se mai arată că vor exista zone identitare (grădina de flori, luminişul cu amfiteatru, oglinda de apă, etc).
La nivelul parcului, vor fi amplasate construcţii de mici dimensiuni – chioşcuri în zona acceselor, pavilioane de alimentaţie publică, turnul de observaţie. Nu în ultimul rând, va fi amenajat şi un pavilion mai mare, în care se vor putea organiza diferite evenimente.
Durata totală de implementare era prevăzută la 24 luni, din care 18 luni execuţia lucrărilor.
2 comentarii
Încă un succes. Normal, cui ii trebuie parc…mai bine blocuri și beton.
Pai ce sa facă. PSD și PNL PENTRU OAMENI DOAR DACA LE PICA CEVA DE LA IMOBILIARE. ACOLO E GROSU.