Activistul brașovean Radu Hossu a plecat acum 9 săptămâni pe frontul din Ucraina, acesta reușind să strângă peste 200.000 de euro pentru ajutorarea civililor și a armatei. Aici a avut ocazia să discute cu Mihailo Budul, ucraineanul care timp de 6 luni a fost soldat în război. „Andrei”, soldatul româno-ucrainean, a facilitat buna comunicare dintre cei doi, el fiind cel care poate vorbi atât română, cât și ucraineană.
Budul Mihailo a făcut parte timp de 6 luni din Brigata 101, Batalionul 68, și s-a ocupat de partea de comunicație pe teren. Acesta a luptat în Donbas, când Rusia a lansat o serie de atacuri în încercarea de a ocupa toată regiunea de est a Ucrainei.
„Până în data de 24 februarie, eu nu mai făcusem armata, nu eram militar și nici nu avusesem vreo tangență cu această structură din domeniul apărării. A fost dificil să înțeleg că trebuie să execut un ordin, care pentru mine poate părea irațional la momentul acela, și să nu pun prea multe întrebări. Din 2006 și până să înceapă războiului, eu am avut propria afacere și eram răspunzător de tot ce ținea de ea. Trebuia întotdeauna să-mi pun întrebări și să vin cu soluții. Pe front însă trebuia să fiu doar un om care executa un ordin”, povestește Mihailo.
Acesta s-a înrolat voluntar în armată, după ce s-a asigurat că restul familiei a ajuns într-un loc sigur, departe de Kiev. După 6 luni petrecute pe front, a decis să se întoarcă din război pentru a avea grijă de soția sa care abia născuse, de cei doi copii ai lui și de părinții săi care sunt bolnavi.
„Cred că poți fi orice, de la manager de top, la un simplu fermier. În momentul în care apare ceva ce îți pune în pericol familia, trebuie să îți aperi casa, să lași orice alt lucru deoparte și să îi protejezi pe cei dragi ție. Și nu pentru că te obligă cineva, ci pentru că tu însuți simți asta”, afirmă Mihailo.
„Războiul scoate la iveală adevărata față a oamenilor”
Potrivit acestuia, războiul scoate la iveală adevărata natură a unui om. Abia în momentul în care ajungi într-o situație extremă poți vedea cine este cu adevărat persoana din fața ta în funcție de ce alegeri face, dar și cine ești tu.
„Războiul scoate la suprafață adevărata față a oamenilor. Cei care lucrau în birouri, în fața unor calculatoare, s-au transformat peste noapte în adevărați militari, pregătiți să-și dea viața pentru țara lor. Când m-am înrolat, îmi amintesc că se puteau observa diferențe clare între militari și civilii care nu erau la fel de bine pregătiți, dar care voiau să-și apere țara. Tocmai cei cărora nu le dădeai vreo șansă au demonstrat în timpul luptei că te poți baza pe ei. Am ajuns să cunosc câteva persoane mai bine decât îmi cunosc propria familie”, spune Mihailo.
„Nu trebuie să lași tragedia războiului să ajungă la sufletul tău”
El este convins că Ucraina va ieși învingătoare din războiul cu Rusia, însă astfel de conflicte armate sunt dăunătoare pentru toți, nu doar pentru cei care se află în mijlocul focurilor de armă.
„Foarte multe persoane încep să se obișnuiască cu moartea în timpul războiului. Azi poți fi prieten la cataramă cu o persoană, iar mâine ea sau chiar tu să nu mai existați. Ajungi să te obișnuiești cu moartea, iar asta te poate face să fii un om dur. Nu trebuie să lași tragedia războiului să ajungă la sufletul tău.
O mare problemă e că foarte multe persoane, mai ales copii, încă stau în localitățile în care se poartă războiul. Dacă poți ajunge să înțelegi și să te obișnuiești cu moartea unui adult, că ajunge cumva să fie o chestie statistică, cu moartea unui copil nu ai cum să te împaci. El nici măcar nu a avut șansa să-și trăiască viața”, susține Mihailo.
Acesta are o firmă care se ocupă cu asistența juridică. După terminarea războiului, Mihailo vrea să îi ajute pe cei care au luat parte la acest conflict armat să se integreze în societate și să revină la viața normală.
„Tu încă trăiești războiul, chiar dacă ai ajuns într-un loc sigur. Acolo stai întotdeauna sub stres. Dormi îmbrăcat, ca să fii gata să intervii în orice moment. Rămâi cu niște traume greu de gestionat. Îmi doresc să ajut atât civilii, cât și militarii să se readapteze la viața normală.
Gândiți-vă câte gloanțe au tras rușii în noi și câți oameni au ajuns să moară. De banii ăia am fi putut construi spitale și centre în care să ajutăm de 20 de ori mai multă lume decât a murit. Aș vrea să renovăm tot ce a fost distrus în timpul războiului, însă cu mentalitatea specifică Uniunii Europene, nu sovieticilor, și să ne facem o armată puternică. Așa nimănui nu i-ar mai trece vreodată prin cap să atace Ucraina”, specifică Mihailo.
Vrea să viziteze Castelul Bran și Salina Turda
Înainte de izbucnirea războiului, Mihailo mărturisește că nu știa prea multe lucruri despre România și nici nu avusese contact direct cu românii. Din mass-media a aflat de ajutorul pe care semenii noștri l-au oferit ucrainenilor și este recunoscător pentru sprijinul acordat.
„O bună parte din aceste ajutoare au ajuns la frații mei de armă care încă se află în război. Încerc și eu să fiu alături de ei cum pot, dar nevoile sunt multe. Am o părere extrem de bună despre România și mă bucur că atât de multe persoane au donat pentru a ajuta poporul ucrainean. Mi-ar plăcea să ajung în țara voastră și am deja două lucruri pe care îmi doresc din suflet să le văd. Acestea sunt Castelul Bran, cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula, și Salina Turda”, încheie Mihailo.