Social, Stiri Brasov

FOTO O fundație din Brașov oferă 450 de porții de mâncare caldă pe zi oamenilor în nevoie. Pe săptămână, aceasta cumpără peste o tonă de legume

În noiembrie 2013, Fundația Bucuria Darului a apărut în orașul de la poalele Tâmpei din dorința de a oferi sprijin oamenilor cu venituri mici, care trec prin situații dificile și nu se pot susține singuri. Dacă inițial aceasta oferea câte o masă caldă celor 20-30 de beneficiari, în 2019 a ajuns să pregătească 450 de porții de mâncare pe zi, pe lângă proiectele pe care le defășoară.

În momentul de față, din Fundația Bucuria Darului fac parte 20 de persoane printre care se numără bucătarii, ajutor de bucătar, șoferi, persoanele care sunt la birou și câteva zeci de voluntari. Cu toate acestea, ei niciodată nu reușesc să facă atât de multe pe cât își propun, deoarece mereu se ivesc proiecte noi. „O mare nevoie sunt locuințele, deoarece există foarte mulți oameni care nu au unde să stea. Avem doar un teren pe Calea Feldioarei unde vrem să construim locuințe temporare pentru aceștia. Foarte mulți nu pot ține pasul cu tehnologia sau cu cerințele angajatorilor, însă noi încercăm să le aratăm că dacă vrei, se poate. Dorim să îi ținem aproape de noi și să îi facem să se simtă acceptați”, susține Vatră Sânziana, manager de proiect.

 

„Fiecare leu contează”

Aceștia cumpără o tonă de legume pe săptămână, însă provocarea ține tocmai de prețul alimentelor din care să prepare masa caldă, deoarece nu reușesc să găsească sponsori pentru cele de bază sau să le achiziționeze la preț de producător, fără adaosul comercial. „Noi distribuim peste 600 de pachete. Mergem în satele din apropierea Brașovului și le oferim alimente și dulciuri copiilor și persoanelor în vârstă care nu se pot deplasa. Încercăm să ne orientăm după promoțiile din lanțurile de magazine. Astăzi vom duce 1000 de pachete la școala din Gârcini și dacă vorbim de cantități atât de mari, fiecare leu contează”, spune Sânziana.

Pe lângă prânz, în limita posibilităților, fundația îi ajută pe oameni cu haine, medicamente, ochelari de vedere, ba chiar să își găsească și un loc de muncă. În cazul copiilor, ea încearcă să le ofere rechizite și îndrumare în rezolvarea temelor, din cei 450 de beneficiari 200 fiind minori. „Prânzul este un pretext pentru a ne apropia de ei și pentru a ajunge la persoanele în nevoie. Astfel, putem vedea ce nevoi au și cum anume îi putem ajuta. Una dintre ele este educația. Avem copii care au abandonat școala și dacă au făcut o dată lucrul acesta, le este mai ușor să îl repete. Noi trebuie să menținem legătura cu cadrele didactice”, povestește Bercaru Florina, director executiv.

 

„Aici găsesc o familie”

În ceea ce privește tinerii, acesta încearcă să îi reintegreze, însă faptul că au crescut în orfelinate, nu sunt obișnuiți să muncească și nu știu să scrie reprezintă obstacole peste care voluntarii trebuie să treacă împreună cu ei în timp și cu răbdare. „Avem 3 tineri care s-au angajat la o stână. Când pleacă de acolo, vin cu drag la fundație să mănânce în weekend, pentru că aici se simt ca acasă și pot socializa unii cu alții. Singurtatea este foarte dificil de îndurat, iar aici găsesc o familie care să îi susțină, indiferent de câte prostii au făcut. Noi nu o să renunțăm niciodată la ei”, afirmă Florina.

Pentru a veni în întâmpinarea oamenilor, fundația a apelat la parohii ca să afle ce familii au nevoie de ajutor și au împărțit mâncare în diferite cartiere cu scopul de a ajunge la oamenii străzii. „Persoanele au început să se anunțe una pe cealaltă. Oamenii străzii însă sunt reținuți când vor să vină la noi, pentru că sunt murdari. Ne-am gândit să facem un spațiu special destinat acestora unde să se poată spăla ca mai apoi să serveasă o masă caldă în cantină. Vorba a circulat de la unul la altul și așa am putut să discutăm cu cei care doreau ajutor”, spune Florina.

 

„Cina cu folos”, un eveniment de succes

În vara anului trecut, pe 31 iulie, cu ajutorul lui Amadeo Drosu, fost concurent la „Chefi la cuțite”, fundația a reușit să strângă donații în cadrul evenimentului „Cină cu folos”. Acesta nu a venit singur, ci cu prieteni și colegi bucătari, unii plecați în străinătate, dar care s-au întors în țară special pentru a dărui ceva comunității brașovene. „În locul fundației noastre era o cofetărie. Amadeo s-a gândit ca împreună cu alți 6 bucătari să gătească în memoria acelui loc, iar persoanele care serveau preparatele acestora să vină cu o donație. Au fost 100 de locuri, toate ocupate”, povestește Florina.

 

Locuri fruntașe la „Bursa binelui”

De asemenea, fundația a participat și la „Bursa binelui”, eveniment organizat de BCR, care , din păcate, anul acesta nu a mai avut loc. „Mai multe ONG-uri se pot înscrie cu câte un proiect, iar după depunerea acestora, BCR organizează un concurs. Cei care doresc să susțină unul anume, fac donații pornind de la suma de 5 lei. Scorul final se obține înmulțind suma totală cu numărul donatorilor. Dacă te plasezi printre primele 3 ONG-uri, primești 5.000 de euro. La nivel național, noi am fost de două ori pe locul 2 și o singură dată pe locul 1”, susține Florina.

 

Orice sprijin este binevenit pentru fundație

În luna iunie, aceștia vor participa la Brașov Heroes, ce va avea loc în data de 2 iunie. Persoanele care nu doresc să alerge pentru cauza fundației, dar vor să doneze sunt așteptate cu brațele deschise. De asemenea, pe data de 3 iunie, fundația vrea să îi ducă pe cei mici la Dino Parc. În plus, microintreprinderile care doresc să ofere sprijin, au posibilitatea de a sponsoriza fundația cu 20% din impoziturile pe venit, plătind la stat restul de 80%. „Cei care vor să ne sprijine pentru a-i duce pe copii să vadă dinozaurii, ne pot aborda. Am observat că foarte mulți nu ies nicăieri, din acest motiv, dacă în anii trecuți le dădeam dulciuri și jucării de Ziua Copilului, acum vrem să ieșim cu ei undeva. Am fost deja la film și la zoo și am putut vedea cât de mult s-au bucurat”, încheie Florina.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

  1. buna ziua unde se afla acesata cantina pentru nevoiasi.

  2. Laurențiu Paraschiv

    Ce trebuie făcut ptr. a beneficia de serviciile fundației?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*