Un grup de brașoveni, născuți și crescuți la poalele Tâmpei, pasionați de bere și de istoria orașului, au descoperit că unul dintre cele mai importante nume din istoria berii românești este din Brașov. Ei au fost impresionați de tot ce a însemnat brandul Czell și au decis să readucă #gustulpierdut înapoi la el acasă.
Timp de doi ani au colecționat toate elementele istorice pe care le-au putut găsi – reclame vechi, sticle, bănuți de garanție, dopuri de sticle, documente și cărți poștale, iar pe baza lor au început să recostruiască imaginea Czell în 2021, cu suflu modern care păstrează sufletul brandului original. Așa se face că acum orașul de sub Tâmpa și-a recuperat un brand apărut în 1893 și care a avut un puternic impact asupra vieții din Transilvania.
Zile și Nopți a vrut să afle mai multe despre berea Czell, așa că i-am luat la întrebări pe Christian Simon (managing partner) și Lorand Toth (founder).
Povestiți-ne un pic despre brandul Czell, ce înseamnă el pentru Brașov și cum vă propuneți să-l repuneți pe picioare?
Istoria berii în România nu poate fi spusă fără povestea fraților și familiei Czell. Familie de sași cu tradiție în comerțul cu bunuri și spirtoase, între 1893 și 1948 ajunseseră să aibă în portofoliu fabrici de bere în toată țara și, bijuteria coroanei, fabrica din Dârste, Brașov, unde se producea singura bere care le purta și numele.
Prima ladă de Bere Czell a ieșit pe poarta fabricii din Dârste pe 15 octombrie 1893. După o pauză de peste 50 de ani, în 2021 rețeta originală este înapoi în halbele brașovene. Czell, Transilvania Craft Beer este omagiul nostru moștenirii săsești și antreprenoriale a orașului.
Va fi berea Czell un brand exclusiv local sau se va adresa și iubitorilor de bere din alte orașe?
Brașovenii vor fi clar primii care vor putea descoperi gustul pierdut al Berii Czell – demersul a pornit, până la urmă, de la dorința noastră de a onora moștenirea acestui oraș. Concitadinii noștri se vor bucura primii de rețeta originală, însă, avem deja planuri de distribuție în zona Transilvaniei și spre sud, la București, unde piața de beri craft este momentan cea mai dezvoltată.
Aveți o fabrică proprie în Brașov?
Am cântărit mult toate variantele de producție înainte de a decide să o producem în regim de gypsy brewing. O bere nouă ar fi avut nevoie de timp și încercări pentru a ajunge la echilibrul desăvârșit. O bere cu istorie și rețetă deja consacrată are nevoie de profesioniști care să-i facă cinste, de berari cu procese de producție testate și cu o garanție a calității.
Misiunea și promisiunea noastră este să livrăm calitate. Pentru a reuși acest lucru vom lucra cu berari consacrați din țară, care au trecut deja testul calității, care respectă legea purității berii și ne împărtășesc valorile. Pentru prima etapă lucrăm cu o fabrică de aici, din Transilvania, care are deja o legătură istorică cu Berea Czell.
Știu că sticlele de bere Czell aveau o formă mai deosebită și parcă și un dop de porțelan. Vă propuneți să păstrați forma originală a sticlei sau măcar să scoateți o ediție limitată la un moment dat?
Sunt superbe sticlele Czell vechi, am mers prin toate târgurile de vechituri și beciurile din zonă în căutarea lor – am adunat până acum peste 40 de sticle vintage Czell, din diferiți ani și diferite fabrici. Sunt o bucată de istorie.
Cu siguranță vom avea niște ediții aniversare, de colecție. Pentru producția de linie, din păcate, costurile de producție pentru acele sticle original ar fi făcut berea necompetitivă în realitatea pieței de azi.
Citește articolul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!