Brânza de burduf produsă de Ferma Cățean din Rotbav a primit calificativul de „o stea de aur” din partea International Taste &Quality Institute din Bruxelles. Evenimentul se poate compara cu celebrul ghid Michelin, International Taste & Quality Institute premiind produsele pe baza meritelor acestora din punct de vedere gustativ, dar și al securitatii alimentare pentru consumator.
Produsele fermei au participat anul acesta la „International Taste & Quality Institute Superior Taste Award”, o competiție în care produsele culinare sunt premiate pentru calitatea și gustul lor deosebit. „În urma unei testări «în orb» realizată în luna aprilie de aproximativ 100 de bucătari și somelieri din întreaga lume, am obținut o stea de aur. S-au analizat mai multe aspecte ale produsului precum gust, miros, textură și aspect. Fiind un produs atestat tradițional, rezultatele testării au fost foarte bune. Certificatul este recunoscut la nivel mondial”.
La ferma celor trei frați Cățean – Silviu (medic veterinar), George (economist) și Ionuț (cascador) – se produc brânzeturi după aceeași rețetă pe care au folosit-o și strămoșii lor. Brânza de burduf din țara Bârsei – Brașov este atestată documentar încă din 1412.
„Procesăm laptele de oaie împreună cu o parte din laptele de vacă, la fel cum făceau și înaintașii noștri. Producem astfel 9 tipuri de brânza (brânză de burduf ambalată în coajă de brad, piele de oaie sau bășică de porc), telemea de oaie (proaspată sau maturată 6 luni), caș afumat (din lapte de vacă), urdă dulce, caș proaspăt de oaie, cașcaval de oaie maturat și cascaval afumat. Pentru a obține aceste brânzeturi folosim doar lapte crud (nepasteurizat) din ferma noastră, cheag, sare și uneltele traditionale din lemn”, a declarat George Cățean.
Toate brânzeturile pe care Ferma Cățean le produce sunt atestate de Ministerul Agriculturii ca „Produs atestat tradițional”, utilizând logo-ul specific de marcare. Alaturi de acesta, brânza de burduf va avea șI logo-ul „Taste Award 2015” pentru calitate.
Pentru brânza de burduf, Ferma Cățean a mai obținut în 2012 la Sofia, în cadrul Terra Madre Balkans, titlul de Best Cheese from Balkans. Ferma Cățean, alături de alți producători locali, a început să pregătească documentația pentru a aplica la o schemă de calitate internaționala, respectiv „Denumire de Origine Protejată” pentru Brânza de burduf. Acest certificat le-ar permite fraților Cățean, care și-au amenajat o micro-fabrică de lactate la Rotbav, să demareze exporturile. „Deja avem cereri”, a mai spus George Cățean
Brânza de burduf a fraților Cățean a primit o stea în „catalogul Michelin al alimentelor”
2
Articol precedentFebra prețurilor duble a ajuns și la piață
Alte stiri similare
5 mai 1983. Ora 12.37. La Zărneşti, judeţul Braşov, totul în jur a început să se zboare în aer. Clipele…
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier efectuează cercetări într-un dosar penal, cu persoana bănuită în stare de reținere, după ce conducătorul…
Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, după ce au identificat un bărbat într-un…
Procurorii francezi au deschis o anchetă preliminară împotriva TotalEnergies, după ce victimele unui atac jihadist din Mozambic, din 2021, au…
Nicolae Ciucă, liderul PNL, a mers la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în județul Brașov, unde a participat la slujba de…
FOTO: Ceata Junilor Albi, în drum spre troiță. Stegarul, Vătaful, Armașul Mare, Armașul Mic și Sutașul Una din obligaţiile junilor…
Cea mai mare donație individuală raportată pe anul trecut de Partidul Național Liberal (PNL) a venit din partea unui om…
Elevii și preșcolarii se vor întoarce la cursuri pe data de 8 mai, după Sărbătorile Pascale. În ultimul modul al…
Învierea lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși, iar în jurul Paștelui există numeroase superstiții,…
Să te relaxezi în fața televizorului după prânzul sau cina de Paște ar putea fi o nouă variantă de petrecere…
După o lungă perioadă de Post a venit și „marea dezlegare” la ouă, carne, cozonaci, pască şi drob, iar medicii…
Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis un nou mesaj viral pe rețelele de socializare, duminică, în ziua în care…
„În ziua de 05 Mai 2024, la ora 06:00:20 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml…
Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi încep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea…
Trei farmacii vor fi deschise non-stop în prima zi de Paşte, în oraș, au anunţat reprezentanţii Casei de Asigurări de…
Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși se apropie de final. În zona Brașovului întâlnim obiceiuri specifice care se practică în această…
Cozile sunt unul dintre lucrurile sensibile pentru români. Nu de puține ori s-au iscat adevărate scandaluri pe această temă, așa…
Furnizarea apei, întreruptă pe mai multe străzi din cartierul Florilor, după ce o conductă s-a spart
Compania Apa a întrerupt furnizarea apei pe mai multe străzi din Brașov, pentru a repara o conductă. Astfel, până în…
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă…
Primarul Capitalei Nicuşor Dan susţine, în legătură cu dosarele penale pe care le au unii politicieni USR, că ”nu e…
2 comentarii
sint impresionata de munca fratilor CATEAN,cred in calitatea muncii lor si doresc sa consum si eu din produsele lor de calitate .mentionez ca locuiesc in IASI.