
Ministrul Educației și Cercetării a declarat că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a ar putea să dispară când vor fi reduse inechitățile și s-ar putea lua în considerare portofoliul educațional. „Când vom reuși să eliminăm discrepanțele, cum spuneam, între școli și între profesori, modalitatea de notare, atunci trebuie să schimbăm cu totul acest model”, a precizat Daniel David.
Reporter: OECD recomandă, în două rapoarte, eliminarea Evaluării Naționale și eliminarea titularizării. Dumneavoastră vă întâlniți marți cu acești experți. Cum le argumentați că noi propunem, de fapt, niște schimbări?
Ministrul Educației, Daniel David: La argumentez, exact cum v-am spus vouă, cinstit și transparent. Da, aveți dreptate, numai că schimbarea se face în trepte. Prima schimbare este ce vă propun eu. Ei criticau pe bună dreptate, n-am vrut să-i invoc pe ei aici, am asumat eu toate criticile. (…) Examenul național pentru clasa a VIII-a, cum se întâmplă acum, punctual și cu două materii, nu e ok. Și atunci eu le spun că, da, flexibilizăm lucrurile, nu mergem doar pe două materii, mergem pe mai multe, mai lăsăm și câteva locuri la școală. Când vom reuși să eliminăm discrepanțele, cum spuneam, între școli și între profesori, modalitatea de notare, atunci trebuie să schimbăm cu totul acest model. Deci, este o schimbare în acea direcție. Dar, în acest moment, cred că, dacă scoatem examenul respectiv, ajungem la discuția cum dau profesorii note, dacă dau după aceleași standarde, dacă un 9 luat la o școală din localitatea x este aproape același lucru cu 9 luat în altă localitate. Asta o să le spun. (…)
Mai multe detalii, citiți pe Edupedu.ro.