
Demolarea vechii cabane şi construirea uneia noi în Valea Sâmbetei a stârnit discuţii aprinse și nemulțumiri în spațiul public. Astfel, unii dintre iubitorii de munte au fost de de acord cu dezafectarea vechii cabane și construcția uneia noi, iar alţii au susţinut că nu este nevoie de un nou spaţiu de cazare și prin lucrările derulate se distruge natura și peisajul din această zonă. Pe lângă această dispută, au apărut şi probleme în ceea ce priveşte legalitatea lucrărilor, după ce au apărut suspiciuni că pentru noua cabană nu a fost respectată autorizaţia de construire.
Practic, lucrările la noua cabană de pe Valea Sâmbetei au început în luna februarie 2024, după ce, în ultimii ani de funcţionare cea veche era închisă în timpul iernii (cu excepţia unui corp de clădire, care era folosit ca refugiu). Conform unui document al Consiliului Judeţean Braşov din luna octombrie, în cazul proiectului de reabilitare şi extindere a Cabanei Valea Sâmbetei „s-au constatat abateri de la prevederile autorizaţiei de construire şi a proiectului tehnic (executare lucrări subsol pe întreaga suprafaţă construită a corpului A şi modificări goluri faţade, executare lucrări de amenajare exterioară neautorizată) fapte ce constituie contravenţie”.
Modificări structurale apărute ca urmare a configurației terenului
Beneficiar al lucrării este Arhiepiscopia Ortodoxă Română, care, în prezent, a început procedura pentru a reautoriza lucrările. În vederea obținerii avizului de mediu, la APM Brașov a fost depus un memoriu tehnic, potrivit căruia modificările constructive au apărut ca urmare a configurației terenului. „Conform PUG Drăguș aprobat, cu HCL nr. 16/1999, prelungit prin HCL nr. 14/2022, terenul este situat în intravilan și are destinația de curți-construcții. Proprietarul imobilului este beneficiarul investiției, respectiv Arhiepiscopia Ortodoxă Romană. Pâna în prezent, s-a construit corpul B, fara finisajele interioare / exterioare și instalații și primul nivel al corpului A. Datorită configurației terenului, dupp decopertare a fost necesară construirea unui zid de sprijin în partea de vest a terenului, iar nivelul terenului a coborât în unele zone, astfel încât nivelul subsol este acum demisol. De asemenea, demisolul corpului A s-a realizat sub toată cladirea. Datorita pericolului prezentat de avalanșe, cladirile s-au amplasat cu 2 m mai spre nord fața de poziția aprobata. La solicitarea beneficiarei se propune renunțarea la nivelul de parter al corpului A și acoperirea lui cu un acoperiș pe șarpanta de lemn. De asemenea, este necesară legarea celor 2 corpuri printr-o pasarela la nivelul parterului. Pe lângă modificările structurale menționate anterior, au intervenit și modificări de natură juridică, respectiv dreptul de proprietate a unei părți a amplasamentului proiectului (1.000 mp) a fost transferat prin donare noului beneficiar al proiectului, Arhiepiscopia Ordodoxă Română”, se explică în documentația tehnică.
Corpul A este proiectat să aibă spații pentru primirea turiștilor și de relaxare, precum și spații anexe, iar Corpul B va avea 7 camere pentru turiști, una pentru cabanier, salp de mese și spații anexe.
Planul de lucrări în conformitate cu memoriul tehnic:
Lucrări deja executate: Corpul A: infrastructura și suprastructura integral, inclusiv pereții de compartimentare și șarpanta cu învelitoarea. S-au executat majoritatea izolatiilor termice și s-au montat o parte din tâmplariile exterioare.
Corpul B: infrastructura, structura demisolului și șarpanta cu învelitoarea. S-au executat izolatiile termice și s-au montat tâmplariile.
Lucrări rămase de executat: Corpul A – Placarea cu piatra a demisolului. Corpul B – Montarea tâmplariilor interioare și exterioare; – Tencuirea interioara și exterioara a pereților; – Toate pardoselile; – Toate lucrarile de instalații. Pentru întreg ansamblul: – Trotuarele exterioare; – Amenajarea spațiilor verzi.
4 comentarii
Una din marile piedici in dezvoltarea noastra este acest talibanism ortodox alimentat gros de catre politic si servicii ….
Aici cabana în Poiana Brașov hotel , oare când o să-i sature Dumnezeu ?!?
Huo! Au distrus o poiană frumoasa unde lumea venea să admire peisajul pt un templu al prostiei.
Huo!!!
Cum se face că tot ăștia care nu sunt supuși taxelor și impozitelor construiesc spații care produc plus valoare ,mai pe românește ,bani ?!?