Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) a apărut în noiembrie 2023, aflată în subordinea Ministerului de Finanțe, fiind o instituție controlată de stat care are ca scop gestionarea fondurilor europene și finanțarea sectoarelor care nu sunt încă acoperite de băncile comerciale. Cu toate că aceasta s-a lansat de anul trecut, instituția controlată de stat devine operațională doar săptămâna viitoare. Banca va finanța afacerile mici, care nu își permit să se împrumute de la bănci, dar și proiectele mari de infrastructură.
Fostul șef al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat anul trecut că noua instituție a statului va lucra ca un partener al acestora pentru a reuși să acopere volumul finanțărilor publice, cum sunt cele din infrastructură.
„Avem o componentă de finanțare însemnată pentru proiectele de infrastructură, dorim să putem susține volumul de investiții publice”, a declarat Marcel Boloș, fostul ministrul al Finanțelor, la conferința Future Banking Summit 2024.
Ce va face concret Banca de Investiții și Dezvoltare?
- va facilita accesul la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
- va asigura accesul la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii;
- va sprijini procesul de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat;
- va furniza asistenţă tehnică.
Care sunt numele din banking care au migrat spre banca statului român?
Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) a fost „construită” pentru ca țara noastră să nu piardă bani din PNRR. Instituția financiară a început să recruteze, de la începutul activității sale, șefi din conducerea băncilor comerciale din România, începând de la fostul CEO al Intesa Sanpaolo, până la bancheri cu tradiție din OTP Bank.
Din Directoratul băncii fac parte unii dintre cei mai importanți bancheri din România. Sandu Dănuț Leonard este fostul director al Intesa Sanpaolo, iar în prezent este Președinte al Directoratului și Director General
Tot din Directoratul băncii face parte Raluca-Ana-Maria Nicolescu. Aceasta a fost în trecut Director Executiv segment IMM – la Raiffeisen Bank România. Conform declarației sale de avere, aceasta primește de la BID o indemnizație anuală de 57.108 de lei. Un alt membru al Consiliului Directorat BID este Simina Ana Bossennec, care a preluat această funcție după ce, din 2020 până în acest an, a fost head of compliance la UniCredit Consumer Financing IFN.
Un comentariu
Raluca-Ana-Maria Nicolescu înseamnă că are 4.759 lei pe lună ca director? Hai sa fim serioși…