Primăria Brașov a lansat încă din iulie 2023 o licitație publică, în valoare de 389 milioane lei fără TVA pentru construcția noului spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase cu 280 de paturi. Patru asocieri de firme și un ofertant unic, din România, dar și din alte țări, au depus oferte pentru construirea acestui spital, însă procedura nu a fost definitivată nici până astăzi. În urma unei interpelări adresate primarului George Scripcaru de către un consilier local în ședința de astăzi pe tema fondurilor alocate pentru acest spital, edilul a precizat că lucrurile au fost blocate de o contestație. Acesta a adăugat faptul că, recent, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dat un verdict final și contractul cu constructorul va fi semnat, în bugetul pe acest an fiind prevăzute credite de angajament în valoare totală de 100 de milioane de euro.
Fondurile pentru acest spital trebuiau asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, proiectul Brașovului clasându-se, datorită maturității proiectului, pe locul 7 din 49 pentru proiectele din domeniul sănătății depuse pentru construirea de spitale sau secții noi, lucru anunțat și de Ministerul Sănătății, la începutul lui 2023. În luna septembrie 2023, Ministerul Sănătății a scos de pe lista de proiecte finanțate prin PNRR spitalul de la Brașov, ministrul Alexandru Rafila anunțând că spitalul pneumo va fi finanțat printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). În acest sens, primarul George Scripcaru a precizat că a avut noi discuții la nivel guvernamental, iar finanțarea se va aloca din grantul luat de Ministerul Sănătății de la BEI. „Procedura este în derulare, dar tocmai pentru a câștiga timp, am prevăzut credite de angajament în buget și vom semna contractul cu constructorul. Chiar ieri am discutat la Ministerul Fondurilor Europene și se vor face demersuri ca în structura bugetului de stat, la Ministerul Finanțelor, să se prevadă creditele de angajament pentru acest spital, care ar urma să fie asigurate din grantul BEI pe componenta de sănătate”, a explicat primarul Brașovului.
Reamintim că în 25 octombrie 2025, prezent la Brașov, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că au fost deblocate procedurile în cazul construcției unui nou Spital de Pneumoftiziologie și Infecțioase la Brașov, proiect care din nefericire fusese politizat și care se blocase în proceduri birocratice, iar lucrările vor demara la începutul lui 2025 (detalii aici).
În ceea ce privește noul spital regional, au fost reluate discuțiile cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au rămas „în aer” din 2020. „Derulăm un parcurs procedural să recuperăm timpul pierdut și să aducem situația la zi, deoarece trebuie să reluăm o serie de proceduri, fiindcă proiectul a rămas din 2020 așa cum l-am lăsat. BERD ne-a cerut o decizie prin care administrația locală să își manifeste interesul proiectul, pentru a vedea dacă suntem serioși, fiindcă consideră că i-am încurcat. Banca a finanțate nerambursabil studiul de fezabilitate și alte documentații și nu s-a întâmplat nimic, astfel că poate chiar în următoarea ședință a Consiliului Local vom aproba o astfel de scrisoare de angajament”, a subliniat primarul George Scripcaru.
Structura noului spital TBC și de Infecțioase
Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăpostește sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie și îngrijiri paliative (etajele 1 și 2), respectiv pneumologie (etajele 3 și 4).
Corpul B are regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic și cuprinde, la etajele superioare (1 și 2), secțiile de boli infecțioase digestive, boli infecțioase copii și un etaj 3 parțial, cu spații tehnice.
Corpurile A și B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, birouri administrative.
Corpurile C și D, cu regim de înălțime S+P+1+etaj tehnic parțial, adăpostesc compartimentul ATI și blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare și un etaj tehnic parțial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice și de învățământ.
Ce secții va avea unitatea
Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Proiectul include și amenajarea a 276 locuri de parcare(79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.
Ce constructori au participat la licitație
Cei cinci ofertanți sunt: MTE YAPI Ticaret, împreună cu 9 subcontractanți; Asocierea dintre Ubitech Construcții SRL (lider), Conim Partners, Mithras Build, Leviatan Design, Copraag Entrepreneur, la care se adaugă 4 subcontractanți; Asocierea dintre Ness Proiect Europe (lider), Cubicon Invest, Mansart Corporate, la care se adaugă 11 firme ca terți sau subcontractanți; Asocierea Bog’Art (lider), Igna Instal, Eren Cons și alte 13 firme ca subcontractanți; Asocierea dintre SSAB-AG (lider),UNITH2B, Metag Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Iproplan® Planungsgesellschaft mbH și 11 firme ca subcotractanți.