Peste 3,2 milioane de certificate de concediu medical au fost eliberate anul trecut, potrivit unei statistici prezentate, miercuri, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Instituţia arată că, în top 10 al codurilor pentru care s-au eliberat concedii medicale se află 995 de „persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducţie”.
„Precizăm că noţiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical. Pentru acelaşi concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul „iniţial” şi celelalte „în continuare”, atât în funcţie de evoluţia afecţiunii respective, cât şi ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică (spre exemplu, pentru un concediu de sarcină şi lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical)”, au precizat reprezentanţii CNAS.
De asemenea, aceştia explică faptul că nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din FNUASS: indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării.
Instituţia prezintă şi situaţia Top 10 coduri de boală pentru care s-au emis certificate medicale în anul 2024. De departe, cele mai multe au fost emise cu codul 995 „persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducţie”. Pentru astfel de pacienţi s-au dat peste 4,5 milioane de zile de concediu medical.
Top 10 coduri de boală arată astfel: