La începutul acestui an, Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov, Sucursala Regională CFR Braşov, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov au definit tema de proiectare pentru realizarea documentaţiei tehnice necesare accesării fondurilor europene disponibile pe Programul Transport 2021-2027.
În ședința de miercuri a Consiliului Local Brașov ar urma să fie aprobat acordul de parteneriat în vederea implementării proiectului. În total, în acest proiect sunt 12 parteneri. Pe lângă Asociația de Transport și CJ Brașov, vorbim și de Primăria Brașov, Primăria Sfântu Gheorghe, precum și primăriile din Codlea, Râșnov, Ghimbav, Zărnești, Cristian, Hărman, Prejmer și Sânpetru.
În etapa de implementare a proiectului, Municipiul Braşov urmează să asigure o cofinanţare de 9.420.000 de lei, reprezentând un procent de 40% din valoarea contribuţiei minime de 2%, aceeași sumă urmând să fie achitată și de către Consiliul Județean. În această etapă, celelalte primării vor trebui să asigure colectiv o sumă totală de 4,71 milioane de lei, respectiv 20% din contribuția minimă.
25 milioane lei/an, cost estimat de exploatare
Odată devenit operațional proiectul, prin acest parteneriat, fiecare partener va trebui să asigure o contribuție proprie pentru exploatare. Aceasta este estimată la un total de 25 de milioane de lei/an.
Astfel, Asociația de Transport se va ocupa de selecția operatorului feroviar, iar Primăria și CJ Brașov vor trebui să asigure câte 10 milioane de lei/an, reprezentând câte 40% din costurile de exploatare ale rețelei de transport feroviar metropolitan.
Celelalte primării din județul Brașov, la care se adaugă și municipalitatea din Sfântu Gheorghe vor trebui să asigure cumulat 5 milioane de lei/an. De altfel, ulterior, partenerii vor face demersurile necesare pentru extinderea căii ferate și spre parcul industrial din Sfântu Gheorghe.
Valoarea maximă nerambursabilă care poate fi accesată pentru implementarea trenului metropolitan este de 238 de milioane de euro. Termenul-limită pentru realizarea acestui obiectiv este sfârşitul anului 2029.
4 comentarii
Bună ziua, Când aveți de gând sa construiți un SPITAL?
Care este utilitatea publică a acestui proiect ? alți bani aruncați pe himere , se zice doar de cheltuieli dar de cât de profitabil este nimic … mâna băgată adânc în buzunarele Brașovenilor la fel ca pentru,, transportul metropolitan” cu mijloacele de transport achiziționate pentru municipalitate 😥
Amenajarea unui transport public bun, și un proiect cu profit pe lungă durată.
Sunt perfect de acord cu acest proiect.
Mai mergi si tu prin tari civilizate inainte de a deschide gura.