Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să verifice și transferurile de bani între rude, aplicând un impozit de 70% asupra sumelor care nu pot fi justificate cu documente. Potrivit unui comunicat transmis de casa de avocatură Dobrinescu Dobrev SCA, această abordare afectează inclusiv cazurile în care sumele de bani au fost deja declarate și impozitate.
Un exemplu prezentat este cel al unui antreprenor care a transferat fiicei sale sume provenite din dividende. În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii ANAF i-au cerut acesteia să prezinte documente justificative care să ateste sursa banilor, inclusiv note explicative și declarații notariale din partea tatălui.
Problema lipsei documentelor justificative
Avocații subliniază că, deși solicitarea ANAF este legitimă, în relațiile de familie transferurile de bani în numerar sunt rareori însoțite de documente justificative. În astfel de cazuri, stabilirea situației de fapt ar trebui să se bazeze pe probe specifice, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate sau declarații ale martorilor, a explicat Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.
Cu toate acestea, ANAF refuză să recunoască sursa sumelor de bani și consideră că acestea ar putea proveni din alte surse nedeclarate. Ca urmare, inspectorii fiscali aplică impozitul de 70% asupra diferenței dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor de venit identificate.
Precedente și recomandări
Acesta nu este primul caz de acest gen. În urmă cu câțiva ani, o pensionară care a primit 20.000 de euro de la fiul său pentru achiziționarea unei case s-a confruntat cu o situație similară. Atunci, impozitul aplicat a fost de 16%, însă, începând cu 1 iulie 2024, conform Legii 296/2023, acesta a crescut la 70%.
Avocata avertizează că verificările situației fiscale personale s-au intensificat în ultimele luni, în contextul dificultăților bugetare ale statului. Pentru a evita astfel de probleme, recomandă ca transferurile de bani între rude să fie realizate prin online banking, menționând explicit destinația sumelor.
Excepții și concluzii
Singurele sume care par să fie exceptate de la aceste verificări sunt cele primite cu ocazia nunților și botezurilor, conform unui comunicat emis de ANAF anul trecut.
În acest context, contribuabilii trebuie să fie atenți la modul în care efectuează transferurile de bani în familie, pentru a evita riscul unei impozitări severe.