Recent, în expoziția permanentă „Patrimoniu textil”, deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov, au fost aduse două obiecte inedite. Este vorba despre un război de țesut marame din borangic și un darac manual pentru scărmănat lâna.
„Maramele de borangic erau țesute de către femei specializate din Purcăreni, numite ştergărese. Ele primeau comenzi de la femeile de români şi ceangăi din zonă, dar mai ales de la cele din Şcheii Braşovului, marama fiind piesa de podoabă a capului purtată la sărbători, care a înlocuit în timp ştergarul alb din bumbac.
Un alt obiect care completează expoziția este daracul manual de scărmănat lâna, compus din două subansamble: un schelet fix și un corp mobil cu dinți de oțel, ascuțiți, pentru scărmănat lâna.
Prin creşterea unui mare număr de oi în varianta păstoritului transhumant, oierii din Șcheii Brașovului și mocanii săceleni obţineau cantităţi mari de lână, pe care le prelucrau pentru nevoile proprii şi mai ales pentru vânzare. S-a dezvoltat astfel o puternică industrie casnică textilă, nelipsind din gospodărie instrumentarul tradiţional de prelucrare a lânii. Spălată la râu şi uscată la soare, lâna era scărmănată, pieptănată cu piepteni sau cu ajutorul daracului, apoi se torcea cu fusul şi furca sau la roata de tors”, au transmis pe pagina de facebook reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov.
Publicul este așteptat să admire aceste piese la Muzeul de Etnografie Brașov. Programul de vizitare este de miercuri până duminică în intervalul orar 9.00–17.00.