(P) Sectorul tehnologic al României este într-adevăr predispus creșterii, dezvoltării semnificative în anul 2025. Acest lucru este susținut de mai mulți factori care fac din această țară un jucător esențial în domeniul IT, la nivel global chiar.
Fără doar și poate, România începe să se remarce la nivel internațional. Deși țara era de mult timp recunoscută pentru anumite aspecte privind sectorul tehnologic, acum chiar începe să atragă atenția. Dezvoltatori noi de păcănele, jocuri video și tehnologie software pentru acestea par să sosească în România în fiecare an!
Care sunt factorii care produc această creștere?
Este vorba, în principal, despre piața IT în constantă expansiune a țării, diversele inițiative guvernamentale puse în practică, investiții străine semnificative, un ecosistem al start-up-urilor în continuă creștere, precum și acces la talent local.
- Piața IT – peste 20 de mii de companii în industria IT și software activează în România. Timișoara, Iași, dar mai ales Cluj-Napoca și București sunt adevărate hub-uri pentru acestea, fiind vorba atat de corporații și multinaționale, cât și de start-up-uri locale. Sectorul dezvoltării de software preconizează valoare de piață de aproximativ 510 milioane de dolari până la sfârșitul anului.
- Inițiative guvernamentale – există mai multe oportunități, planuri și inițiative guvernamentale în România care susțin inovația și dezvoltarea sectorului tech, dar și transformarea digitală a țării. Este vorba, în principal, despre Planul Național de Redresare și Reziliență, Planul de Acțiune pentru Educația și Competențele Digitale, precum și Strategia Națională în Domeniul Inteligenței Artificiale. Se plănuiesc a fi investiți aproximativ 5 miliarde de dolari în perioada 2024-2027 pentru a susține dezvoltarea unui ecosistem digital cât mai robust.
- Investiții străine – Vodafone, Microsoft, Amazon și Bosch sunt investitori străine care continuă să-și extindă operațiunile în România. Chiar recent, ramura Amazon de dezvoltare de jocuri video și-a deschis un centru operațional în București – jocurile video fiind un alt domeniu la care România pare să exceleze.
- Ecosistem de start-ups – România este pe locul 10 în Europa când vine vorba de lansarea de start-up-uri. Aici se observă în prim plan UiPath, un efort 100% românesc care a atins chiar statusul de unicorn. Totuși, multe start-up-uri din România se axează pe IoT, AI și fintech, fiind destul de puternice și de impact la nivel național, atrăgând totodată și investiții internaționale.
- Talent local – în 2024, țara era casă a peste 250,000 de dezvoltatori software, o creștere cu aproximativ 50,000 față de anul 2023. Există, din nou, inițiative care susțin acest lucru – precum Programul Repatriot care are scopul de a aduce talentul românesc înapoi pe plaiurile țării. Aparent, acesta funcționează, talentul local fiind într-o continuă creștere.
Care sunt domeniile tehnologice cu cea mai mare creștere?
Există mai multe domenii pe care se axează dezvoltatorii din țară, printre care cele mai importante sunt Inteligența Artificială, Fintech, IoT, Securitate Cibernetică, dar și aspectul Green IT.
În prezent, piața AI a țării are o valoare de aproximativ 740 milioane de dolari. Totuși, până în 2030, se preconizează o creștere până la 2.5 miliarde de dolari! Apoi, există peste 380 de start-up-uri active în țară care contribuie la menținerea și dezvoltarea eforturilor de banking digital și inovare de plăți.
Creștere similară are loc și în domeniul IoT, dar și în securitatea cibernetică, România fiind recunoscută pentru inițiative precum BitDefender și nu numai.
Totuși, important este și faptul că sustenabilitatea în domeniul tech este importantă pentru toți jucătorii din România. Se investește constant în centre de date eficiente din punct de vedere energetic, precum și în dezvoltarea de practici de dezvoltare software cât mai verzi cu putință.
Cu alte cuvinte, sectorul tech al României se află pe drumul spre succes. Desigur, există câteva opriri involuntare, cauzate în principal de cererea mare de talent local și, în prezent, lipsa acestuia, de obstacole legislative, binecunoscute pentru români, dar mai ales de posibilitățile oferite de străinătate.În ciuda numeroaselor inițiative, afară se oferă mult mai multe opțiuni, dar mai ales salarii mai mari, cu adevărat competitive pentru domeniile menționate până acum!