Fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov va fi tăiată şi vândută la fier vechi, cel mai probabil, în timp ce terenul va deveni destinaţie imobiliară, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, într-un comunicat remis luni către Agerpres.
„Închisă de mai mulţi ani, fabrica de zahăr de la Bod, din judeţul Braşov, una dintre cele mai vechi din România, cu o tradiţie în procesarea zahărului din sfeclă, situată într-o zonă în care cultura de sfeclă domină, va deveni amintire. Probabil că urmează să fie tăiată şi vândută la fier vechi, iar terenul va căpăta o destinaţie imobiliară”, susţin sindicaliştii.
Potrivit sursei citate, potenţialul imobiliar pe care îl are această zonă a stat în realitate la baza cumpărării acestei fabrici.
„În 2022, când s-a perfectat această afacere am avertizat pe ministrul Agriculturii de la acea vreme că fabrica nu se va mai deschide şi că scopul real este achiziţionarea terenului în scopuri imobiliare. Sindalimenta a solicitat ministrului să ceară garanţii noului “investitor”, care trebuia să continue producţia de zahăr din sfeclă de zahăr la Bod şi să păstreze locurile de muncă. Complicitatea sau prostia instituţiilor statului este evidentă, pentru că aceste garanţii nu au fost cerute, ignorându-se solicitarea Sindalimenta fără a se da justificarea de ce statul abandonează un activ aşa de valoros, dintr-un sector alimentar strategic. Astăzi, numai din tăierea acestei fabrici “noua investitoare” îşi va recupera banii daţi pe fabrică”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit sindicaliștilor, în urmă cu 15-20 de ani, o Ordonanţă a Guvernului a permis trecerea unor suprafeţe de teren din extravilan în intravilan.
„Şi aşa, în toată zona Bodului au dispărut suprafeţe uriaşe cultivate cu sfeclă, apărând în locul lor case, blocuri, spre bucuria şi interesul primarilor”, au comentat sindicaliștii Sindalimenta.