Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu CEO-ul companiei Rheinmetall AG (foto) despre proiectul de construire a unei fabrici de pulberi în România, printr-un parteneriat între această companie şi Romarm. Ministrul român a adăugat că acest proiect beneficiază de o finanţare de 47 de milioane de euro, care este acordată de Comisia Europeană.
„Am avut, la Munchen, în marja Conferinţei de Securitate, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG. Discuţiile au vizat perspectivele de consolidare a cooperării industriale ale companiei germane cu industria de profil din ţara noastră, în special prin valorificarea oportunităţilor oferite de programele de înzestrare planificate de Armata României”, a declarat Angel Tîlvăr.
El a adăugat că o cooperare cu o companie de nivelul Rheinmetall, un jucător important în piaţa globală a tehnicii de luptă, poate fi un exemplu de succes pentru România.
Ministrul Apărării a subliniat că transferul de înaltă tehnologie şi integrarea unei părţi cât mai mari a producţiei echipamentelor contractate în capacităţi industriale de pe teritoriul naţional contribuie în mod esenţial la întărirea securităţii şi rezilienţei României, în acest context geopolitic complicat care se manifestă în această regiune.
„Am discutat şi despre proiectul de construire a unei fabrici de pulberi în România, printr-un parteneriat între Romarm şi Rheinmetall, proiect care beneficiază de o finanţare de 47 de milioane de euro acordată de Comisia Europeană, prin programul ASAP. România are astfel şansa de a deveni un actor important în asigurarea aprovizionării cu muniţie la nivel european”, a mai transmis Angel Tîlvăr.
Reamintim că, pe 4 decembrie 2024, Guvernul a aprobat locaţia unde va fi construită cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, respectiv în oraşul Victoria, judeţul Braşov. Cea mai mare fabrică de pulberi din Europa va fi construită în acelaşi loc în care au fost înfiinţate în anii 1940 fabricile Ucea, actuala Pirochim Victoria SA, care produce pulberi piroxilinice cu simplă şi multiplă bază pentru muniţia de infanterie şi artilerie. Extinderea vechii fabrici va duce şi la exproprieri în valoare de 72 milioane de lei. Investiţia totală în proiectul care include noi instalaţii de producţie şi fabricaţie a fost estimată atunci la 2,5 miliarde de lei. Noua fabrică de pulberi ar putea fi deschisă în 2027.
Construcţia fabricii moderne va fi realizată de Rheinmetall, cel mai mare producător de sisteme de apărare din Europa, în colaborare cu Pirochim Victoria S.A. Compania germană beneficiază şi de 47 milioane de euro din Fondul European pentru Apărare.
Rheinmetall va asigura 51% din finanţare, iar Pirochim, una din cele 15 filiale ale ROMARM, va investi restul.