Retailer-ul Auchan a demarat o inițiativă prin care realizează controale aleatorii la casele self service și Scan&Go ale magazinelor. Deși scopul controalelor nu a fost anunțat încă oficial, cel mai probabil inițiativa are în vedere reducerea numărului de produse care nu sunt scanate la casele self service, conform wall-street.ro.
Astfel, după ce își scanează singuri produsele – la casa de marcat sau în aplicația mobilă – clienții pot fi întâmpinați de un mesaj, înainte de plata la casa de marcat, prin care sunt anunțați că au fost selectați în mod aleatoriu pentru un control al coșului de cumpărături. După primirea acestui mesaj, casa este blocată și nu mai pot fi scanate alte produse, iar cele existente (și scanate) nu pot fi plătite decât după ce un operator verifică produsele din coș și deblochează casa de marcat cu ajutorul unei tablete speciale.
Retailerul nu a anunțat oficial inițiativa, iar în momentul de față nu este clar dacă controalele aleatorii sunt realizate în toate magazinele din rețeaua Auchan, sau dacă este vorba de un program pilot testat inițial doar în anumite magazine.
Controalele aleatorii nu sunt complet noi în retailul românesc. Și în magazinele Carrefour România utilizatorii au remarcat încă de anul trecut echipe speciale ale retailerului care verifică aleatoriu coșurile care trec prin casele self service.
„În funcție de dimensiunea magazinului, între 16-50 de case rapide self check-out funcționează permanent în fiecare unitate. Casele rapide self check-out sunt intuitive și ușor de utilizat, iar întregul proces de scanare a cumpărăturilor poate fi realizat în mod individual de către client sau cu ajutorul consilierilor de case, aceștia fiind permanent disponibili pentru a oferi suportul necesar”, anunțau reprezentanții Auchan în februarie 2023, atunci când a început remodelarea liniilor de case din magazine și construirea unui parcurs 100% self check-out pentru clienți.
7 comentarii
Mi se pare culmea nesimtirii dupa ce transforma fortat clientii in casieri neplatiti, neramanand in magazinele lor nici o casa cu casier, astfel incat oamenii sa poata alege, acum urmeaza pasul 2: considera clientii potentiali hoti si ii controleaza! Rusine!
Nu am eu studii de drept, dar am și eu o întrebare: ce să controleze și care ar fi baza legală? Marfa lor? Că dacă eu nu am plătit-o, încă e a lor. Eu nu mi-am însușit nimic, chiar dacă sunt de rea credință și să zic că vreau să șutesc ceva. Și dacă găsesc ceva nescanat de ce mă acuză? Că marfa încă e pe bandă! Neplătită! Deci încă a lor! Nu mi-am însușit nimic. Le las marfa pe bandă și plec liniștit. Să pună case cu operatori și gata, nu să mă controleze ei ca pe un potențial hoț. Că nu sunt! E jenant să te oprească să se uite tot magazinul la tine. Unde am ajuns??
Adica dupa ce eu ca si client stau si scanez fiecare produs in parte dupa ce umblu alte 5-10 minute dupa un angajat care sa constate ca am peste 18 ani si am voie sa cumpar alcool mai stau apoi sa verifice un angajat daca am scanat tot .. cu alte cuvinte dupa ce renunta a mai plati casieri ,dupa ce nu am nici un beneficiu ca eu scanez in timp ce guvernanti primesc bani cash ( salari ,sporuri etc ) eu fiind obligat sa primesc salariu pe card platind comisioane catre banca din bani mei … Platind taxele corect la stat tot eu sunt cumva obligat sa stau la control amanuntit … Pai nu returnez eu toate cumparaturile instant … Pe timpul si bani mei ei fac dupa placul lor … Pai dracu mai merge la ei .
Dacă pățiți așa sfatul meu este să lăsati coșul acolo și să plecați.Si așa nu mai există casieri deci produsele cumpărate de tine le mai pui încă odată pe banda să le scanezi tu ca fraierul iar daca apare mesaj pe casa că e blocată și așteaptă un casier care trebuie să facă Extracontrol să facă asta mămucuței lor ce din Auchan nu mie .
Aici e marea prostie, și la Auchan și la Ikea și la Kaufland: pierzi timp să îți scanezi produsele singur ca să nu mai stai la coadă la casa de marcat, dar te pomenești că stai la verificări. Ultima dată, scanasem tot, aranjasem frumos în sacoșă, doar să plătesc și să plec. A trebuit să stau să scot tot, practic am pierdut mai mult timp decât dacă eram la o casă normală.
Vreți să reduceți din cheltuieli prin reducerea numărului de angajați de la casele de marcat, dar veniți cu aceste verificări suplimentare care fac clienții să fugă de self-scan.
Și până la urmă, aveți turnicheti cu antifurt la ieșire, pentru ce atâtea verificări?
Sa vina sa le scaneze sa-si merite banii putorile alea daca nu aleatoriu platesc si eu
Am pățit și eu la Lidl să mă oprească un paznic ca să-mi verifice cumpărăturile după ce am folosit casa rapidă. Nu mi-a plăcut deloc abordare și am renunțat să mai folosesc casele rapide!