În general, șoferii din Europa înlocuiesc anvelopele de vară cu cele de iarnă la mijlocul toamnei, iar primăvara revin la cauciucurile destinate sezonului cald. Aceasta nu este, însă, o regulă generală și pentru schimbarea anvelopelor conducătorii auto nu trebuie să țină cont de anotimp, ci de condițiile meteo.
Legislația din România nu stabilește o dată exactă la care trebuie să montezi anvelopele de iarnă. În 2011, Codul Rutier a fost modificat și au fost aduse schimbări importante în ceea ce privește cauciucurile. În primul rând, a fost eliminată prevederea care obliga șoferii să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă în luna octombrie. Noua lege a stabilit ca, indiferent de sezon, dacă drumul e acoperit cu polei, zăpadă sau gheață, să fie folosite doar cauciucuri de iarnă.
Anvelopele de iarnă și cele all-season trebuie să aibă ștanțate pe lateral literele „M+S”, care înseamnă Mud + Snow. Astfel, producătorul confirmă că respectivul cauciuc asigură o aderență optimă pe drumuri acoperite cu noroi sau zăpadă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă”, se precizează în Art. 102, alin 6.1, din legea 195/2002.
Astfel, în 2025, pentru lipsa anvelopelor de iarnă se aplică o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că șoferii care nu au cauciucuri de iarnă riscă o amendă cuprinsă între 1.822,5 lei și 4.050 lei. Cu aceeași amendă se sancționează și șoferii care circulă cu anvelope uzate. În plus, autoritățile dispun în aceste situații reținerea talonului auto, fără drept de circulație până la schimbarea anvelopelor cu unele conforme.
E important de știut că toate anvelopele vehiculului trebuie să fie conforme. De exemplu, dacă circuli pe un drum acoperit de zăpadă și ai trei anvelope de iarnă și una de vară, se va considera că mașina nu e dotată corespunzător și se va aplica aceeași sancțiune contravențională.