În ultimii ani, Curtea de Apel a încearcat să își construiască un nou sediu, unde să activeze și Tribunalul, astfel încât activitatea instanțelor să se desfășoare în condiții optime. În acest sens, a solicitat oferte pentru cumpărarea unui teren de minimum 6.000 mp sau a două parcele de câte cel puțin 3.000 mp, situate în municipiul Brașov. Demersurile nu au avut succesul scontat, astfel că magistrații au optat pentru o altă variantă.
Au lansat o cerere de ofere pentru închirierea unui sediu. Spațiul dorit ar trebuit să aibă 3.500 mp, respectiv o suprafață desfășurată de 4.300 mp și ar urma să fie închiriat pe o perioadă de 5 ani. „Suprafaţa totală oferită pentru închiriere va fi compusă din suprafaţa pentru săli de judecată, camere audieri, sala de seminarii, bibliotecă şi sala de deliberări, birouri, arhive şi diverse încăperi conexe – detaliate în caietul de sarcini şi suprafaţa căilor de circulaţie (scări, lifturi, holuri)”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii de închiriere.
Termenul limită de depunere a ofertelor este 3 martie, iar amenajările în conformitate cu cerințele chiriașului, respectiv amenajarea de birouri săli de judecată sau spații pentru persoanele private de libertate, ar urma să fie făcute cu acordul proprietarului și pe cheltuiala acestuia.
„Imobilul trebuie să fie reprezentativ, să poată asigura cerinţele obiectivelor activităţii judiciare în sine. Aspectul general al clădirii, exterior și interior, trebuie să fie în concordanţă cu solemnitatea actului de justiţie. Holul principal, definit ca sala pașilor pierduți, trebuie să asigure spațiu suficient pentru circulație și zone de așteptare, cu o suprafață utilă minimă de 120 mp. Verificarea modului în care imobilele oferite spre închiriere asigură condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii instanţei, în concordanţă cu solemnitatea actului de justiţie, cu dimensionări şi caracteristici adecvate pentru fiecare tip de destinaţie (birouri, activitate cu publicul, săli de judecată, sală de seminarii şi bibliotecă, spaţii pentru persoane private de libertate, depozite şi arhive pasive, spaţii tehnice pentru instalaţii), cu fluxuri de circulaţie separate şi acces controlat, se va efectua pe baza documentaţiei de atribuire şi a Temei generale de proiectare pentru sediu curte de apel – construcţie nouă, aprobată de Ministerul Justiţiei în anul 2019. A.3. Imobilul trebuie să fie recent construit sau consolidat/reparat, respectiv în ultimii 10 ani. Starea tehnică a imobilului să fie foarte bună, atât la interior cât şi la exterior şi să nu prezinte riscuri privind asigurarea cerinţelor fundamentale aplicabile (rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică, utilizare sustenabilă a resurselor naturale), în conformitate cu cerințele privind calitatea în construcții”, sunt o parte dintre „pretențiile” magistraților.
În ce zone caută magistrații sediu:
De altfel, Curtea de Apel a stabilit și un perimetru clar în care poate fi clădirea ce va fi închiriată pe raza municipiului Brașov. Imobilul trebuie să fie situat în intravilan, în municipiul Braşov, în aria evidenţiată în schiţa din foro, astfel:
– cartier Triaj: intersecţia str. Hărmanului cu str. Filiaşi, la distanţă de cel mult 500 m de strada Hărmanului; zona Florilor, la cel mult 500 m de bld. Vlahuţă;
– intersecţia dintre str. Zizinului cu bld. Saturn, la distanţă de cel mult 500 m de strada Zizinului; intersecţia dintre bld. Saturn şi str. Minerva;
– zona de la intersecţia dintre Calea Bucureşti şi bld. Saturn, până la intersecţia cu str. Lacurilor, la cel mult 500 m de Calea Bucureşti;
– zona delimitată de str. Lacurilor – str. Prunului – str. Poienelor;
– zona delimitată de str. Carpaţilor şi Calea Bucureşti; cartier Răcădău;
– zona centrală a municipiului Braşov cuprinsă în limitele descrise, inclusiv până la Piaţa Unirii;
– str. Lungă de la intersecţia cu str. Nicolae Iorga la intersecţia cu Calea Făgăraşului;
– Calea Făgăraşului de la intersecţia cu str. Lungă la staţia RATBV “Stadionul Municipal”;
– Zona Stadionul Tineretului la cel mult 500 m de Calea Făgăraşului;
– Cartierul Tractorul la cel mult 500 m de str. 13 Decembrie, până la staţia RATBV “Rulmentul”, în apropiere de intersecţia cu str. Vasile Goldiş.