Regulile de depășire sunt foarte stricte, iar toți șoferii au obligația de a le respecta. Abaterile în aceste situații se sancționează cu amendă contravențională și, de cele mai multe ori, cu suspendarea dreptului de a mai conduce un autovehicul.
Pe multe dintre drumurile publice din România, căruțele trase de cai sunt ceva destul de obișnuit, în special în zona rurală. Chiar dacă trebuie să depășești căruța, trebuie avut grijă în ce condiții, deoarece Codul Rutier impune tuturor șoferilor o serie de reguli de depășire.
„Depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.
Așadar, se consideră depășire manevra prin care faci o schimbare de direcție pentru a trece în fața altei mașini.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
De asemenea, nu e permisă depășirea în zonele de acțiune a indicatoarelor rutiere care interzic această manevră.
Legea rutieră stabilește câteva excepții în ceea ce privește efectuarea unei depășiri în ceea ce privește locul în care e efectuată aceasta.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.
Dar, în ceea ce privește nerespectarea indicatoarelor și marcajelor rutiere nu există nicio excepție, drept urmare nu poți să depășești o căruță pe linia continuă. Acest marcaj rutier se trasează în zonele cu vizibilitate redusă sau cele în care există un pericol ridicat de producere a unui accident. Încălcarea marcajului rutier continuu pentru a face o depășire este o manevră nu doar ilegală, ci și foarte periculoasă.
„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, a explicat pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea.
Un comentariu
Întrebarea este : are ce căuta căruța pe șosele? În România lui 2025 ?