Lucrările la tunelul de la Ormeniș pe Magistrala CFR Brașov – Sighișoara avansează, arată imaginile publicate de specialistul Dumitru Cojocea. Pe lotul Apața – Cața din județul Brașov urmează să fie construite cele mai lungi tuneluri feroviare din România (Ormeniș și Homorod, 12 km, galerie dublă). Lotul Apața – Cața unde constructorul grec Aktor este lider de proiect are o lungime de 28 km și este unul dintre cele mai mari contracte CFR, cu o valoare de 3 miliarde lei, finanțare prin CEF, scrie economedia.ro.
Cât au forat până acum „cârtițele”
În decembrie, Aktor a început forarea celui de-al patrulea tunel de pe firul viitoarei linii Brașov – Simeria, parte din Coridorul Rin – Dunăre. A patra mașină TBM, Konstantina, de 100 m și 1.500 tone, a început lucrările în decembrie, alăturându-se Alexandrei, activă din octombrie. Cele două TBM sapă tuneluri de 5,1 km spre Homorod, continuând proiectul început în primăvară de Varvara și Eleni, care avansează spre Apața.
„Acesta este un proiect de amploare, unul dintre puținele din Europa în care patru mașini forează patru tuneluri în același timp”, a declarat atunci Alexandros Exarchou, președinte al Consiliului de Administrație și CEO al Aktor Group.
Săptămâna trecută, Aktor anunța că toate cele patru TBM-uri avansează în forajul tunelurilor de pe traseul viitoarei căi ferate Brașov – Sighișoara.
„Cârtițele”, care sunt complet în munte, înregistrau la finalul lunii ianuarie:
TBM 3 – Alexandra – 123 m de tunel.
TBM 4 – Konstantina a avansat 201 m.
TBM 1 – Varvara și TBM 2 – Eleni, active din primăvara lui 2024, au forat deja 1,15 km și 0,76 km.
Guvernul suplimentează banii pentru Magistrala M300 Brașov – Sighișoara, de la 8 miliarde lei la 11 miliarde lei, arată un proiect lansat în dezbatere de către Ministerul Transporturilor, pe 11 februarie, pentru „reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunile 1. Brașov – Apața, 2. Apața – Cața și 3. Cața – Sighișoara”.
Proiectul, parte a Coridorului Rin-Dunăre, va permite circulația trenurilor cu până la 160 km/h și este cofinanțat de Uniunea Europeană.
Un comentariu
Unde sa avanseze ??? In ritm de melc, muncitorii fura motorina la gteu. La tunelul dintre Racos spre Apata, au dat de gaz e oprita forarea, mai intrebati. Avem gaz dar noi importam. Intrebati Aktor, au dat de gaz ???