Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră susținut din fonduri europene, pe care administrația județeană îl accesează în exerciţiul financiar 2021-2027 prin Programul Regional Centru, a fost depus spre evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. Astăzi, echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean Brașov a încărcat în platforma electronică MySMIS cererea de finanţare aferentă proiectului „Modernizare, reabilitare DJ 103B Săcele (DN 1A) – Tărlungeni – Budila – Teliu (DN 10) – limită de județ Covasna km 0+490–15+800, DJ 103A km 11+000–12+000, DJ 112A Hărman (DN 11) – Bod – Hălchiu – Codlea – Vulcan – DN 73A km 0+000–38+980, DJ 112B Cristian DN 73 – Vulcan (DJ 112A) km 2+151–5+030”.
Valoarea totală a acestui proiect este de 526.774.425,87 lei, din care cuantumul sumelor eligibile ajunge la 247.991.448 lei, diferenţa de 278.782.977,87 lei reprezentând cheltuieli neeligibile pe care le va susţine autoritatea judeţeană.
Potrivit reprezentanților CJ Brașov, obiectivul vizează o reţea de drumuri din zona metropolitană a municipiului Braşov care însumează 53,130 km, fiind, practic, cel mai complex şi mai amplu proiect investiţional în domeniul infrastructurii rutiere pe care administraţia judeţeană îl implementează în mandatul 2024-2028. Tronsoanele de drumuri judeţene cuprinse în proiect vor fi, după caz, construite, refăcute, reabilitate sau modernizate. Acestea străbat localităţile Teliu, Budila, Tărlungeni, Săcele, Hărman, Bod, Hălchiu, Codlea, Vulcan, Râşnov şi Cristian, asigură conectivitatea directă şi indirectă cu reţeaua TEN-T şi facilitează legătura între drumurile naţionale/europene DN 1A, DN 10, DN 11, DN 13, DN 1 şi DN 73A.
În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de amenajare a terenului și de refacere a terasamentelor, a sistemului rutier, acostamentelor și drumurilor laterale, vor fi reconstruite accesele la proprietăți, podețele, trotuarele și traseele pietonale, vor fi amenajate stații de autobuz, se vor executa lucrări de colectare, dirijare, evacuare a apelor pluviale și de canalizare, urmând a se realiza și lucrări de siguranță a circulației (trasarea marcajelor rutiere și montarea de indicatoare și parapete de siguranță). De asemenea, vor fi efectuate lucrări necesare modernizării trecerilor la nivel cu calea ferată, iar podurile de pe traseu vor fi reabilitate sau refăcute. Prin intermediul proiectului se vor construi două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și 11 parcări pentru autovehicule. Nu în ultimul rând, vor fi plantați 710 arbori de-a lungul tronsoanelor rutiere, după cum au adăugat oficialii CJ Brașov.
Partea de documentații a fost finanțată tot din bani europeni
De menţionat este faptul că pentru acest obiectiv investiţional, serviciile de proiectare cu fazele DALI şi proiect tehnic, studiile specifice, documentaţiile-suport pentru obținerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor, precum şi verificarea proiectului de către verificatori atestaţi au fost finanţate tot din fonduri europene, printr-un proiect pe care administraţia judeţeană l-a accesat în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020. După ce proiectul va fi aprobat la ADR Centru și se va semna contractul de finanţare, autoritatea judeţeană va lansa procedurile de achiziţie pentru execuţia lucrărilor.
Un comentariu
Noi Brașoveni tragem speranță că se „vor face” ceva cu toate intrările în Brașov din Tărlungeni, Sacele , Sâmpetru. A uitat D-ul Scripi de lucrurile acestea… Acestea sunt INFRASTRUCTURA ### BRAȘOV. Aici se chinuie oameni!!! Mulțumim SCRIPI… Vrem calitate nu vorbe.