Primăria Brașov continuă investițiile în infrastructura dedicată educației pentru a le putea oferi copiilor brașoveni cele mai bune condiții de învățare, fie prin construirea unor noi unități de învățământ, fie prin extinderea și modernizarea celor existente. Pentru multe dintre aceste investiții, municipalitatea încearcă să atragă fondurile necesare prin finanțări nerambursabile europene sau guvernamentale.
Ultima finanțare, obținută prin Programul Regiunea Centru, este cea pentru eficientizare energetică a grădinițelor nr. 2, din cartierul Șchei, și nr. 34, din cartierul Tractorul. Prin aceste proiecte, clădirile vor beneficia de izolare termică și soluții eficiente de iluminat, sisteme de producere a energiei prietenoase cu mediul, iar aerul curat din sălile de clasă va fi asigurat prin intermediul unor ventilatoare cu recuperarea de căldură, la care se adaugă și lucrări de avizare ISU. Valoarea totală a celor două proiecte este peste 37 de milioane de lei, din care aproape 27 de milioane este finanțare nerambursabilă.
Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că săptămâna viitoare va fi supusă aprobării cofinanțarea celor două proiecte, astfel încât să poată fi semnat contractul de finanțare, iar apoi va fi lansată licitația de lucrări.
Finanțarea celor două proiecte este asigurată prin Programul „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea 3. O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, 3.2 – Eficiență energetică în clădiri publice.
Detalii proiecte de finanțare
Eficiență energetică – Grădinița nr. 2 Brașov
Proiectul vizează reducerea consumului de energie și creșterea gradului de eficiență energetică a Grădiniței Nr. 2, str. Constantin Brâncoveanu, nr. 33.
Vor fi realizate mai multe categorii de lucrări, cum ar fi:
- termoizolarea pereților exteriori de la nivelul fațadelor cu vata minerala;
- refacerea acoperișului și a sistemului de evacuare al apelor pluviale prin înlocuirea învelitorii din țigla ceramică;
- reabilitarea structurală a clădirii;
- montarea de pompe de căldură aer-apă;
- lucrări pe partea de eficientizare a instalațiilor de climatizare/ventilare prin dotarea clădirii cu instalații de ventilare cu recuperare de căldură;
- instalații pentru securitatea la incendiu (instalații de hidranți interiori; instalație de semnalizare și avertizare la incendiu; instalație de protecție împotriva trăsnetului și la supratensiuni).
Prin această investiție se va realiza o îmbunătățire a performanței energetice a clădirii, astfel: consumul anual pentru încălzire se va reduce cu 86.76%; consumul anual de energie cu 80,95%; iar nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera CO2 (echivalent toneCO2/mp/an) se va reduce cu 93,12%.
Valoarea totală a proiectului : 17.186.630,38 lei
Valoarea eligibilă: 12.084.482,00 lei
Valoarea neeligibilă: 5.102.148,38 lei
Cofinanțare (2%) la cheltuieli eligible: 241.689, 64 lei
Durata estimată a proiectului este de 23 luni.
Eficiență energetică – Grădinița nr. 34 Brașov
Proiectul prevede eficientizarea energetică a Grădiniței nr. 34, str. Turnului, nr. 2, prin reducerea substanțială a consumurilor de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Se vor realiza mai multe categorii de lucrări, cum ar fi:
- termoizolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică;
- înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie PVC cu geam termoizolant triplan;
- extinderea clădirii pe orizontală în vederea realizării unei zone de vestiar destinată copiilor;
- reabilitarea instalației de iluminat;
- montarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile realizat dintr-un sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, precum si un sistem de panouri solare pentru producerea agentului termic pentru apa caldă;
- montarea unei pompe de căldură aer-apă;
- reabilitarea instalației de climatizare/ventilare (montarea de recuperatoare de căldură în sistem descentralizat;
Prin această investiție se va realiza o îmbunătățire a performanței energetice a clădirii, astfel: consumul anual pentru încălzire se va reduce cu 60%; consumul anual de energie cu 61,78%; iar nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera CO2 (echivalent toneCO2/mp/an) cu se va reduce cu 88,13%.
Valoarea totală a proiectului: 20.400.056,69 lei;
Valoarea eligibilă: 14.901.140,98 lei;
Valoarea neeligibilă: 5.498.915.71 lei;
Cofinanțare (2%) la cheltuieli eligible: 298.022, 84 lei;
Durata estimată a proiectului este de 20 luni.