Membrii Consiliului de Administrație al Companiei Apa Brașov susțin că nu au avut cunoștință de conținutul contractului de mandat al managerului general interimar Daniel Gligoraș până pe 7 februarie anul acesta, deși fostul county-manager era în funcție din 4 octombrie.
„Acest Consiliu de Administrație al Companiei Apa s-a format abia în 15 octombrie. La acea dată, domnul director își începuse mandatul și, deși i s-a cerut acest contract în dese rânduri pentru a fi analizat, nu ni l-a prezentat niciodată”, ne-a declarat Liviu Cocoș, președintele Consiliului de Administrație al societății. A fost nevoie de o hotărâre a CA-ului pentru ca Gligoraș să prezinte contractul de management.
Administratorii Companiei Apa susțin că îi vor cere lui Gligoraș să restituie o parte din salariu. Reamintim că, potrivit contractului de mandat, salariul acestuia era cuprins dintr-o parte fixă, de 26.000 de lei, și una variabilă, care urca până la 45.000 de lei, la care se adăuga și gradul de îndeplinire al indicatorilor de performanță. În aceste condiții, compania ar dori ca partea variabilă a salariului managerului să fie returnată societății, ceea ce înseamnă până acum 180.000 de lei. Dacă și ultimul salariu va fi în aceeași formulă, suma pe care societatea va dori să o recupereze va fi de peste 220.000 de lei.
„În 5 februarie am cerut, printr-o decizie a CA, să ni se pună la dispoziție contractul de mandat al directorului provizoriu, pe care, de altfel, l-am cerut și verbal în repetate rânduri, dar fără succes. Ca urmare, în ședința din 5 februarie, am solicitat să ni se prezinte cu celeritate documentul. Am intrat în posesia acestuia în 7 februarie și ne-am apucat să-l analizăm. Ne-am înspăimântat ce am găsit acolo! Acest contract nu are aprobarea vechiului Consiliu de Administrație, deci a funcționat fără aprobarea forului, nu sunt aprobați indicatorii tehnico-economici, nici salariul nu a fost aprobat de către CA. Dar cel mai urât lucru pe care eu l-am văzut în acest contract a fost acea clauză abuzivă de 400.000 euro dacă el va fi revocat din funcție în termenul acesta de cinci luni (…) Eu, ca membru al CA al Companiei Apa, nu pot tolera asemenea lucruri”, a explicat președintele Consiliului de Administrație al Companiei Apa, Liviu Cocoș.
Directorul interimar Daniel Gligoraș consideră acuzațiile nefondate și nejustificate. El declară că a preluat mandatul în aceleași condiții de plată aflate în vigoare din anul 2020, valabile până în anul 2024:
„Eu am preluat un interimat în aceleași condiții de plată existente în vigoare din anul 2020, pe mandatul 2020-2024. Nu am primit nimic în plus (…) Remunerația respectivă era în vigoare din 2020. Cât privește clauza de despăgubire în valoare de 400.000 euro sau «clauza de abuz» este o clauză care nu solicită nimic, ci doar să nu se facă un abuz. Altfel, nu are efect. De ce să fiu demis prin abuz? Eu îmi fac profesia și am făcut profesia pe unde am lucrat. Legea spune că dacă ești destituit dintr-o funcție publică, din acel moment nu mai ai dreptul să concurezi la niciun concurs pe o perioadă de 5 ani. De ce să fiu eu demis abuziv, să mi se restrângă niște drepturi? Așadar, eu nu am cerut nimic prin clauza respectivă decât să nu fiu demis prin abuz. Atât!”.
Gligoraș a declarat că această clauză se regăsește și în contractele anterioare, doar că sub altă formă:
„Toate celelalte contracte aveau clauze similare, de exemplu, clauza din contractul directorului anterior viza o remunerație pe 2 ani înmulțită cu doi, care cred că avea o valoare mult mai mare decât ce am eu trecut în contract. Deci nu e o clauză pe care a inventat-o cineva… toate contractele au o astfel de clauză (…) Legat de componenta de management, respectiv planul de administrare, vă pot spune că acesta se stabilește pentru o perioadă de 4 ani. Eu, fiind interimar, nu aveam cum să propun și să stabilesc un plan de afaceri și de management pentru 4 ani când aveam un interimat de 5 luni”.