Statul a plătit anul trecut milioane de lei, prin bugetul Hidroelectrica, pentru evenimente sportive organizate în unele situații de cluburi private, dar și pentru promovarea unui serial cu tentă religioasă la Televiziunea Română.
Ministerul Energiei a reclamat recent sponsorizările de 16 milioane de lei făcute de Hidroelectrica, companie la care deține 80% din acțiuni, care nu poate aloca însă nicio sumă mai mare de 50.000 de lei fără aprobarea acționarilor și avizul Consiliului de Supraveghere.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat că Hidroelectrica a cheltuit 16 milioane de lei, anul trecut, pentru sponsorizări.
„Noi, ca acționar, avem pârghii să impunem acest lucru și le-am comunicat acestor companii că nu voi semna bugetele lor de venituri și cheltuieli până nu vor respecta aceste principii de eficientizare. La nivelul companiilor, am dori să economisim un miliard de lei în urma acestor măsuri”, a explicat recent Sebastian Burduja.
Sponsorizările făcute cu acordul statului
Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, Hidroelectrica întocmește anual un raport al sponsorizărilor aprobate și plătite cu consimțământul Adunării Acționarilor și al Consiliului de Supraveghere.
„Actul constitutiv al Hidroelectrica în vigoare conform căruia: Art 13.17 (24) Consiliul de Supraveghere aprobă orice act cu titlu gratuit inclusiv orice contract de donație sau sponsorizare cu o valoare de peste 50.000 Euro/act cu titlu gratuit, individual și orice act cu titlu gratuit ce depășește plafonul de 1.000.000 Euro cumulat, într-un exercițiu financiar. Adunarea Generală a Actionarilor este informată în acest caz, conform Anexei 1 la Actul Constitutiv”, menționează compania într-o hotărâre AGA care conținea pe ordinea de zi aprobarea unei sponsorizări.
Amintim că statul deține, prin Ministerul Energiei, 80,0561% din acțiunile Hidroelectrica, 16,2339% fiind deținute de persoane juridice și 3,7100% de persoane fizice.
1,5 milioane de lei pentru Comitetul Olimpic Român
Potrivit raportului privind sponsorizările acordate de Hidroelectrica în anul 2024, compania a acordat 63 de sponsorizări, cea mai mare fiind acordată Comitetului Olimpic Român, în valoare de 1,5 milioane de lei.
„Beneficiar: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Valoare: 1.500.000 lei
Scopul: Suport financiar în atingerea obiectivelor de performanță asumate de sportivi și comisia tehnică de la Jocurile Olimpice de la Paris”, se menționează în document.
Academia lui Hagi: 750.000 de lei
O altă mare sponsorizare a fost încasată în 2024 de Clubul Sportiv Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, în valoare de 750.000 de lei, scopul fiind „sprijin financiar cu scopul de a le oferi copiilor cele mai bune condiții de antrenament, prin investiții constante în dezvoltarea bazei sportive și amenajarea spațiilor de joc după standardele europene”.
450.000 lei unei fundații pentru difuzarea unui serial
O sponsorizare importantă, de 450.000 de lei a primit și o fundație abia înființată în 2023 – Fundația Șantik din Buzău -, pentru „proiectul Sfântul Paisie – din Farasa spre cer care a ilustrat nouă episoade pentru importanță națională și culturală a popoarelor balcanice”.
Potrivit informațiilor publicate pe Ministerul Finanțelor, Fundația a fost înființată în august 2023, are 0 angajați și un profit de 174.435 lei realizat în cele câteva luni din 2023, la o cifră de afaceri totală de 210.000 lei.
Domeniul de activitate declarat este „Activități ale altor organizații”, fără activitate economică.
Cod CAEN 9499 – Activități ale altor organizatii n.c.a. include activități ale organizațiilor (neafiliate direct la un partid politic) care promovează o cauză sau o problemă publică, prin mijloace de educație publică, influență politică, colectare de fonduri etc., printre care se numără: inițiativa cetățenilor sau mișcări de protest; organizații pentru protecția și apărarea intereselor unor grupuri speciale, de exemplu grupuri etnice și minoritare; asociații cu scop patriotic, inclusiv ale veteranilor de război; asociații ale automobiliștilor; asociații de tipul lojilor masonice etc”.
Cât privește serialul pentru care a primit atât de mulți bani, acesta a fost difuzat pe TVR începând cu data de 19 decembrie 2024.
Despre acest film, Doxologia scrie: „Filmul este produs în Grecia cu sprijinul și la inițiativa mănăstirii athonite Vatoped. Filmul, „care a emoționat milioane de telespectatori din Grecia și Cipru”, după cum scrie doxologia.ro, este regizat de Stamos Tsamis, iar scenariul este semnat de George Tsakkas. Distribuția este formată din actori greci, în frunte cu Dimitris Xanthopoulos, Hristina Pavlidou și Drosos Skotis. Pelicula relatează viața sfântului din copilărie și până în momentul în care a decis să devină monah. Filmările s-au făcut în Corfu, Konitsa și în Sf. Munte Athos, mai precizează sursa citată. (…) Filmul a fost produs de Institutul „Sfântul Maxim Grecul” al Mănăstirii Vatoped, care are printre obiective realizarea de filme ortodoxe.