Cea de-a treia ediție a ghidului elaborat de CNAS conține, printre altele, și informații ce vizează persoanele trecute de 40 de ani. Astfel, aceste persoane beneficiază de mai multe pachete de prevenție, care, în funcție de categoria de vârstă, includ, în fiecare an, mai multe consultații și analize de laborator.
Există, în primul rând, pachetul anual de prevenție 40+, ce este, de fapt, un pachet de prevenție anual pentru pacienții asimptomatici. Acesta permite asiguraților să beneficieze de până la trei consultații pe an, în cadrul cărora se evaluează riscul implicat de stilul de viață și riscul cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), cel oncologic, de boală cronică de rinichi, cel privind sănătatea mintală, cel privind sănătatea reproducerii ori de melanom malign, notează avocatnet.ro.
Apoi, ghidul amintește de pachetul de prevenție ce vizează persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care sunt deja înregistrate cu boli cronice la medicul de familie. Acest pachet este unul de prevenție anual pentru depistarea precoce a unor afecțiuni cronice, altele decât cele cu care sunt în evidența medicului de familie. Astfel, persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani au dreptul, în baza acestui pachet de prevenție, la cel mult două consultații pe an, în care să fie evaluate atât stilul de viață, cât și riscurile menționate mai sus.
În ceea ce privește analizele de laborator pentru prevenție, persoanele de peste 40 de ani pot face:
- hemoleucogramă completă;
- proteina C reactivă;
- glicemie;
- colesterol seric total;
- LDL colesterol;
- creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe;
- TGO;
- TGP;
- determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU);
- analize pentru femei:
- examen microscopic al secreției vaginale la femeile active sexual;
- testare HPV;
- ecografie de sân și mamografie 2D;
- TSH, FT4;
- analize pentru bărbați:
- PSA antigenul specific prostatic – începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la trei ani.
Suplimentar, persoanele de peste 60 de ani beneficiază, pe lângă analizele de mai sus, și de investigația DEXA, utilizată pentru depistarea osteoporozei.