Un mesaj legat de un tip nou de drog, care seamănă cu bomboanele, circulă pe grupurile de WhatsApp ale părinților din România. Este o informație falsă, care abia acum a ajuns în țara noastră.
„Un nou drog în școli…👆👆👆 Vă rugăm să transmiteți acest mesaj chiar dacă nu aveți copii la școală. Părinții ar trebui să știe despre acest drog. acesta este un drog nou cunoscut sub numele de „strawberry quick”. un lucru foarte înfricoșător se întâmplă în școli în acest moment și trebuie să fim cu toții conștienți de acest lucru. există un tip de metamfetamină de cristal care arată ca pop rocks de căpșuni (bomboanele care sfârâie și „pops” în gură). De asemenea, miroase a căpșuni și este distribuită copiilor în curțile școlilor. Copiii o ingerează crezând că este o bomboană și sunt duși de urgență la spital în stare gravă. Vă rugăm să vă instruiți copiii să nu accepte bomboane de la străini și chiar să nu accepte bomboane care arată ca acestea de la un prieten (care poate le-a primit și a crezut că sunt bomboane) și să ducă imediat orice bomboană pe care o au la un profesor, director etc.
Rog transmiteți mai departe, să ne ajute Dumnezeu să nu avem parte de astfel de incidente”, așa sună mesajul transmis pe grupurile părinților.
Un fals din 2007
Nu doar în țara noastră părinții au primit asemenea mesaje. În Marea Britanie, SUA, Kârgâzstan și India astfel de mesaje au fost intens distribuite, scrie libertatea.ro.
„Acesta nu este un mesaj autentic și a fost confirmat ca o farsă”, a transmis Poliția din Marea Britanie.
„Departamentul de combatere a traficului ilegal le-a cerut cetățenilor să nu intre în panică și să nu împărtășească informații neverificate. Ministerul Afacerilor Interne al Kârgâzstanului recomandă să accesați informații doar din surse oficiale.”, arată presa din Kârgâzstan.
Și în India mesajele au fost demontate de autorități.
De unde a pornit mesajul fals
Mesajele legate de „Strawberry Quick” au pornit de la niște e-mailuri care au început să fie trimise încă din 2007 arată Boomlive, Newschecker sau The Print.
„Verificarea noastră arată că distribuirea „Strawberry Quick” către copii este o farsă, care a devenit virală prin e-mailuri redirecționate încă din 2007 și a fost dezmințită de autoritățile americane. După renașterea recentă a acestei farse, aceasta a fost din nou respinsă ca un zvon neîntemeiat de autoritățile din Nigeria, împreună cu poliția din Arunachal Pradesh din India”, precizează Boomlive.
În 2008, autoritățile americane susțineau că „drogul nu a apărut încă în curțile școlilor locale”.
„Nu a fost găsit niciodată în Maine sau în New England. Există ceva adevăr în acest avertisment”, spunea la acea vreme adjunctul șefului poliției din Biddeford, un oraș din comitatul York, Maine, Statele Unite ale Americii.
Mesajul legat de drogul „strawberry quick” este fals – Screenshot Snopes
„Am verificat la toate laboratoarele noastre și nu există nimic în acest sens. Nu este o tendință sau o problemă reală; cred că a fost vorba poate de cineva cu intenții bune, dar care s-a grăbit”, a declarat Michael Sanders, purtător de cuvânt al U.S. Drug Enforcement Administration, în 2010, potrivit Snopes.