Coliva oferită la pomeni a fost introdusă, mai nou, și în meniul unor restaurante de fițe, fiind servită ca desert delicios.
Coliva este un desert cu o istorie de cel puțin o mie de ani și este un preparat cu semnificație religioasă, folosit în cadrul ceremonialurilor ortodoxe, însă farmecul său constă în gustul delicios și modul atent în care este pregătită.
Un restaurant din Brașov, situat sub Tâmpa, a inclus recent în meniu la capitolul desert și coliva românească.
Managerii restaurantului au spus pentru ziarul Click că păhărelul de colivă cu bomboană fondantă la interior are mare succes, iar clienții se înghesuie să-l comande, în ciuda prețului destul de piperat. Astfel, o cupă plină ochi cu colivă delicioasă costă nu mai puțin de 22 de lei.
Coliva cu bomboane fondante nu reprezintă o noutate. Elena Ceaușescu, soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu, prefera să mănânce colivă ca desert și avea o rețetă preferată. Ea orna coliva cu bomboane fondante.
„Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt».
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot„, a precizat Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, conform historia.ro.
Un comentariu
Orice banalitate care are pretul mare, este fitza si tzatza de matza**.