Un Regulament European publicat recent în Monitorul Oficial al UE va schimba modul în care consumatorii europeni cumpără diverse băuturi, alimente sau chiar produse non-alimentare precum detergenții pentru vase sau săpunul lichid. Pentru a stimula prevenirea generării de deșeuri, statele membre vor trebui să ia măsuri pentru a susține și promova conceptul de „reumplere”, un model cu care românii s-au familiarizat în anii 80-90 când puneau sifon în propriile sticle sau acum, când, pentru a cumpăra de la dozatoarele de lapte, pot folosi propriul ambalaj.
Iar una dintre măsuri îi vizează pe retailerii care operează magazine de peste 400 de mp și care, începând cu 1 ianuarie 2030, trebuie să „depună eforturi” pentru a aloca 10% din suprafața magazinelor lor stațiilor de reumplere produse alimentare și non-alimentare, scrie economica.net.
„Începând cu 1 ianuarie 2030, distribuitorii finali cu o suprafață de vânzare mai mare de 400 m2 depun eforturi pentru a dedica 10 % din suprafața de vânzare respectivă stațiilor de reumplere atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele nealimentare”, potrivit noului regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
Potrivit actului citat, „reumplere” înseamnă o operațiune prin care un recipient care îndeplinește funcția de ambalaj și care fie aparține utilizatorului final, fie este achiziționat de utilizatorul final la punctul de vânzare al distribuitorului final, este umplut de utilizatorul final sau de distribuitorul final cu unul sau mai multe produse achiziționate de utilizatorul final de la distribuitorul final.
De asemenea, „stație de reumplere” înseamnă un loc în care un distribuitor final oferă utilizatorilor finali produse care pot fi achiziționate prin reumplere”.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în preambului Regulamentului.
Un comentariu
Tiganie.