Fosta administrație a Brașovului a promis că va monitoriza proiectele pe care le-a lăsat „moștenire”, astfel încât acestea să fie puse în operă în folosul cetățenilor. Am vrut să vedem în ce stadiu au fost lăsate multe dintre proiectele de anvergură mult-trâmbițate după 4 ani de mandat, respectiv câte dintre acestea au rămas la nivel de studiu și câte au fost puse în operă, cel puțin incipient.
Unul dintre capitolele importante de dezvoltare propuse de fostul primar a fost cel de Mediu, respectiv pentru un „Brașov verde și curat”, cu proiecte a căror valoare estimată era 1,32 miliarde de lei, potrivit calculelor făcute de fosta administrație. Un subcapitol important în acest caz este cel de parcuri și biodiversitate, unde au fost înscrise 8 proiecte, cu o valoare de 381.073.730,42 lei. Pe lângă multe„studii și cercetări” singurul proiect de parc care a prins contur, în mai anul trecut, a fost cel de la Iepure, „moștenit”, care a fost închis a doua zi, fiind necesare mai multe retușuri. Pe listă mai avem un parc la Cetățuie, altul pe Lânii, unul în Avantgarden, „râvnitul” parc de la IUS, toate lăsate în faza de studiu de fezabilitate. Tot la acest capitol a fost inclusă și reconversia vechii cariere de pe Dealul Melcilor, un proiect vehiculat și înainte de 2020, care, cel puțin oficial, a fost ținut în loc de un litigiu, astfel că n-are nici măcar vreun proiect preliminar parafat.
Între reușitele fostei administrații la acest capitol se numără înlocuirea vechilor cișmele stradale, în timp ce unele arteziene au rămas cu robinetul închis toată vara trecută, precum și amenajarea unor locuri de agrement pentru câini.
Curățenia și ecoinsulele
În ceea ce privește economia circulară și curățenia orașului, unul dintre principalele obiective a fost instalarea de ecoinsule care să înlocuiască „țarcurile” de precolectare a deșeurilor, început de fapt cu o „moștenire” de dinainte de 2020. Doar o parte dintre acestea au fost instalate, în ultimii ani lucrându-se la fel de fel de documentații, astfel că în octombrie 2024 proiectul a fost predat de foștii edili la nivelul de „reglementare situație juridică amplasamente”, deși exista deja și un contract pentru furnizarea echipamentelor. În ceea ce privește cele 25 de ecoinsule îngropate, mai este destul de lucru, proiectul fiind lăsat în faza elaborării studiului topografic, studiului geotehnic și a studiului de fezabilitate. Centrele de Aport Voluntar, unde ar urma să fie colectate gratuit deșeurile voluminoase sunt de mai bine de doi ani în faza de documentații, fără a fi lansate și licitații de lucrări.
Un alt obiectiv a fost și închiderea defintivă a celor doi „munți” de deșeuri din Triaj și transformarea în zone de agrement, care au ajuns în stadiul finalizării documentațiilor tehnice și lansarea de licitații de lucrări, după ce au existat unele litigii cu actualul operator al rampei ecologice pe tema închiderii fostului depozit de deșeuri menajere. Demn de menționat faptul că în cazul depozitului de deșeuri nepericuloase, unde lucrurile erau clare, în 4 ani nu s-a ajuns la derularea a lucrărilor, fiind efectuate și în acest caz „studii și cercetări” îndelungate.
O reușită: toalete inteligente
La capitolul reușite avem însă instalarea celor 14 toalete inteligente, pe care s-au cheltuit 2.651.440 lei, dar avem promise de fosta administrație și construcția a trei noi toalete publice în parcurile Tractorul, Trandafirilor și Noua, unde s-a depus la serviciul achiziții documentația pentru achiziție servicii elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic.
La capitolul „calitatea aerului”, pe lângă actualizare de hărți și planuri, un proiect al fostei administrații vizează montarea de panouri fonoabsorbante pe pasajul Zizinului. În acest caz, edilii care și-au încheiat mandatul anul trecut au reușit să realizeze niște studii, însă partea de repararea a rosturilor de dilatație a lăsat-o „moștenire”, ca de altfel și în cazul altor poduri și pasaje din oraș care nu au mai suferit intervenții în acest sens 4 ani, fiindcă prestarea unor astfel de lucrări nu fusese achiziționată, astfel că după unele sesizări s-au mai făcut cârpeli cu asfalt, care s-au și degradat (detalii aici).
Un parc fotovoltaic de decor lăsat moștenire pentru a se găsi o soluție de a-l pune în funcțiune
Un ultim subcapitol al „Brașovului verde și curat” este cel ce vizează schimbările climatice și eficiența energetică. Cel mai important proiect la acest capitol este cel am parcului fotovoltaic din Stupini, cu o valoare de 108 milioane lei, derulat cu o finanțare PNRR. Proiectul a început cu stângul, deoarece drumul de acces nu a fost reglementat de la bun început și nici soluția de racordare la rețeaua energetică, astfel că instalațiile montate sunt încă de decor. Soluțiile pentru ca proiectul să devină funcțional au fost lăsate moștenire noii administrații.
STADIUL în care a rămas fiecare proiect la predarea mandatului de către fosta ADMINISTRAȚIE, în octombrie 2024, poate fi consultat AICI.
3 comentarii
Au gasit *nimic* , au facut nimic …sa vedem ce parcuri va face actuala administratie !
Deci in 16 ani nu esti in stare sa instalezi niste bude, locuri de joaca pt copii inexistente si acum strigi : Greaua mostenire. Alooo..bre. La munca . Ne-am plictisit de lamentari. In afara de blocuri si giratorii se mai face si altceva la psdnlaur?
Impotenta și incompetenta.
Este bine sa vezi acest lucru explică clar , comparând promisiunea cu realitatea.
Astea fiind zise, avem primar nou. Vrem rezultatele promise de el. Și critica la fel de puternica că pt Coliban unde nu livrează.