După activare, cardul de sănătate trebuie prezentat de fiecare dată când asiguratul accesează servicii medicale sau farmaceutice la furnizorii contractați cu casa de asigurări de sănătate (farmacii, spitale, medici de familie și specialiști, ș.a.m.d.). Furnizorul de servicii medicale va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul PIN.
În cazul în care se introduce greșit codul PIN de cinci ori consecutiv, cardul se va bloca.
Asigurații care au primit carduri cu date eronate sau care au pierdut/distrus cardul pot solicita un duplicat la casa de asigurări de sănătate unde sunt înregistrați. Cererea trebuie însoțită de: cerere tip, copie a actului de identitate și dovada plății pentru cardul duplicat. Documentele pot fi trimise și electronic către casa de asigurări, scrie avocatnet.ro.
Până la primirea unui card de sănătate duplicat, asiguratul poate beneficia de servicii medicale pe baza unei adeverințe de înlocuire, valabilă până se emite noul card.
Pentru persoanele care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conștiință, casa de asigurări de sănătate eliberează periodic, la solicitarea asiguratului, o adeverința de asigurat cu o valabilitate de trei luni.
Asigurații pentru care cardul nu a fost emis încă pot beneficia de servicii medicale, chiar și fără a prezenta cardul sau adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări.
De asemenea, serviciile medicale de urgență, cele medicale și serviciile conexe acordate la distanță nu necesită utilizarea cardului de sănătate.