Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au avansat, însă construcția nu va fi gata până la inaugurarea anunțată în octombrie anul acesta. Lucrările se vor extinde până în 2027, a declarat, pentru HotNews, consilierul patriarhal Nicolae Crîngașu, cel care coordonează șantierul. Preotul a vorbit și despre costurile construcției, estimate până acum la peste 200 de milioane de euro.
Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie deschisă publicului în toamna acestui an, pe 26 octombrie, potrivit anunțului făcut de basilica.ro, agenția de presă a Patriarhiei Române. Construcția a început în 2010, iar lucrările sunt încă în desfășurare.
„Mai avem foarte mult de lucru. Nu sfințim biserica pentru că e gata, așa cum ar trebui, ci pentru că avem un mare eveniment în anul acesta: Centenarul Patriarhiei Române”, explică preotul Nicolae Crângașu.
HotNews a vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Patriarhia nu permite fotografia sau filmarea în interior, însă ne-a pus la dispoziție imagini dinăuntru.
Deși exteriorul catedralei este deja bine conturat, cu lucrări semnificative finalizate la soclu și acoperișuri, în continuare se depun mari eforturi pentru a aduce la termen toate etapele de construcție.
„În prezent, toată atenția noastră este concentrată pe catedrală, pentru a o sfinți în octombrie 2025”, a declarat preotul Crîngașu.
Printre principalele lucrări rămase de finalizat la exterior se numără placarea cu piatră a soclului și tencuirea unor zone semnificative, inclusiv partea de deasupra arcadelor pridvorului.
De asemenea, un balcon amplu va fi ridicat pe fațada vestică a catedralei, destinată să găzduiască marile ceremonii religioase.
„Catedrala este încă în faza de pregătire pentru sfințire, dar nu este terminată. Vrem să precizăm că nu o sfințim pentru că e gata, ci pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Patriarhiei Române. De aceea ne mobilizăm să fie într-un stadiu cât mai avansat cu putință”, a precizat coordonatorul șantierului.
„Nu cu banii pentru spitale s-a construit această catedrală”
Când a fost întrebat despre criticile legate de costurile ridicate ale Catedralei, cu bani de la buget, în contextul altor priorități sociale, preotul Crîngașu a răspuns că lăcașul de cult a fost construit cu mult mai puțini bani decât s-a estimat inițial. În plus, spune el, fondurile alocate pentru acest proiect nu au fost luate din bugetele destinate spitalelor sau altor domenii sociale.
„Nu ne sunt cunoscute obiectivele statului român sau ale altor instituții care nu sunt bisericești, așa că nu putem să oferim o explicație pentru acest lucru. Ce pot să vă spun însă este că, până acum, catedrala a costat mult mai puțin decât se estima în 2010, chiar dacă au fost creșteri semnificative ale costurilor, cum ar fi pentru euro, benzină și motorină. La noi, zilnic, sunt sute de utilaje pe șantier, iar costurile cu forța de muncă în construcții au crescut, la fel ca și altele. În acest context, comparativ cu catedrala Notre-Dame, costurile pentru catedrala noastră sunt incomparabil mai mici. De exemplu, doar acoperișul de la Notre-Dame a costat cât întreaga noastră catedrală.
Din păcate, am aflat de la un fost comisar european român, care a fost responsabil de zona respectivă, că au fost alocați bani europeni pentru construirea a trei spitale regionale mari în România, dar aceștia nu au putut fi folosiți, nu s-au putut construi.
Deci, cei care spun că vrem spitale, nu catedrale, trebuie să știe că nu cu banii pentru spitale s-a construit această catedrală.
Desigur, nu cunoaștem toate motivele pentru care nu au fost realizate obiectivele laice, dar aceste lucruri sunt în afacerea autorităților responsabile. Pe de altă parte, misiunea noastră este să asigurăm românilor – 90% dintre ei ortodocși – lăcașuri de cult, unde să se poată ruga, să participe la slujbe, să se spovedească și să se împărtășească.”
Interviul complet pe HotNews.ro: