Cu ocazia Zilei Internaționale a Pizzei, marcate în 9 februarie 2025 , InfoCons a realizat un studiu, în parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.
Studiul analizează informațiile din meniurile fizice și online ale restaurantelor, referitoare la ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor din categoria Pizza, disponibile atât pentru achiziția din locație, cât și online.
Pizza analizată :
- Pizza Capriciosa
- Pizza Quattro Stagioni
- Pizza Quattro Formaggi
„Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmează :
- Pizza Capriciosa – 40 de preparate
- Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
- Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate
Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .
Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 171.88 kcal și 423.71 kcal .
Cantitate de sare raportată la 100 de grame variază între 0.63g și 4.07g .
Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame variază între 0.48g și 4.78g .
Atenție ! La o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame , cantitatea de sare va ajunge la 55.76 grame și până la 65.49 grame de zahăr .
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :
Numericul de aditivi alimentari regăsiți în pizza ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 25 :
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat
Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270 acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu
Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros”, au transmis reprezentanții InfoCons.
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.