Un nou proiect de lege menit să îi protejeze pe cei care vor să își cumpere o locuință a ajuns în Parlament. Acesta propune obligativitatea semnării promisiunilor de vânzare doar în prezența unui avocat sau a unui consilier juridic, care să-l asiste pe client.
Trei partide politice au venit cu inițiative legislative după cazul Nordis, iar premierul Marcel Ciolacu propune să fie analizate de o comisie care să pună pe masa parlamentarilor – săptămâna viitoare – un singur document.
Cristina Ciucureanu a plătit 45.000 euro pentru un apartament cu două camere, în Brașov. A reușit să se mute în el, dar – nici acum, după 7 ani, – nu este proprietară. Femeia a dat în judecată dezvoltatorul care îi cere, mai nou, 90.000 de euro, ca să încheie contractul de vânzare-cumpărare, relatează stirileprotv.ro.
„Sperăm să se facă dreptate și contractul final să fie încheiat la prețul din promisiune, nu la prețul pe care îl vor ei”, spune Cristina.
Într-o situație similară este și Mihaela Condac. A achitat în 2017 un avans pentru locuință, dar nu este proprietară în acte nici acum. Dezvoltatorul imobiliar, o persoană fizică, a cedat blocul către o societate care a intrat în insolvență.
Potrivit PRO TV, dezvoltatorul imobiliar reclamat de aceste femei nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Proiectul de lege depus acum în Parlament impune obligația ca la încheierea promisiunii de vânzare clientul să fie asistat de un avocat sau de un consilier juridic. Notarul va verifica dacă această condiție este respectată.
„Asistența juridică, prin avocat sau consilier juridic, a beneficiarului promisiunii de vânzare la încheierea convenției este obligatorie și va fi verificată de notarul public, care va menționa aceasta în cuprinsul actului. Încălcarea acestei prevederi se sancționează cu nulitatea absolută a actului, numai la cererea beneficiarului promisiunii de vânzare”, se arată în proiectul de lege.
În acest fel, spun inițiatorii, ar fi prevenite practicile abuzive ale dezvoltatorilor, care – de multe ori – îi impun clientului clauze dezavantajoase.
Silviu Muntea, avocat: „Am avut situații în care am mers cu clienții noștri la semnarea contractului de ante-vânzare și de cele mai multe ori nu se accepta nicio modificare de către dezvoltatorul imobiliar cu privire la draftul de contract pe care îl propune.”
Proiectul de lege prevede și obligația de a înscrie în Cartea Funciară autorizația de construcție a ansamblului rezidențial și planul de apartamentare. Altfel, promisiunile de vânzare a locuințelor nu pot fi încheiate.
Trei partide – PSD, PNL și USR – au depus în Parlament legi care să protejeze cumpărătorii de apartamente. Prevăd limitarea sumelor plătite drept avans și obligația dezvoltatorului de a depune acești bani într-un cont destinat doar acoperirii costurilor de construcție.
De asemenea, dezvoltatorii imobiliari ar trebui să încheie asigurări care să acopere riscuri precum nefinalizarea lucrărilor sau falimentul.