Orice mașină cumpărată din afara României trebuie înmatriculată în țară, fie că e nouă sau second-hand. Mai exact, dacă vrei să înmatriculezi orice vehicul adus în spațiul UE sau non-UE, trebuie să îți faci o programare la RAR pentru a îți fi verificate mai multe elemente: de la documentația mașinii, până la seria de sașiu, caroseria sau dacă înmatricularea anterioară s-a făcut în alt stat membru al UE.
Totodată, trebuie să știi că nu poți merge la RAR decât în baza unei programări online, telefonic sau în persoană, la sediul instituției.
Pentru vehiculele care au fost înmatriculate în orice stat membru al UE, aflate în prezent la prima înmatriculare în România, RAR va trebui să elibereze cartea de identitate a vehiculului (CIV). Vei obține CIV în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată.
Acte necesare la RAR pentru prima înmatriculare
Mașinile deja înmatriculate în România nu trebuie înmatriculate la RAR, ci la DGPCI. Dacă ai o mașină cumpărată din afara UE, trebuie să prezinți documentele următoarele:
• Actul de identitate;
• Cerere activitate RAR – vei scrie personal cererea în fața angajatului RAR
• Documentul de înmatriculare din țara de origine
• Certificatul de conformitate emis de producatorul vehiculului (este obligatoriu pentru vehiculele ale caror emisii poluante si CO2 au fost masurate in conformitate cu procedura WLTP, de obicei pentru vehicule fabricate dupa 31.08.2018).
• Documentul care atestă dreptul de proprietare (contract de vânzare-cumpărare, factură, etc.)
• Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) – (dacă mașina e omologată UE, obții CIV tot de la RAR, pe loc)
• Dovada efectuării formalităților vamale.
Citiți mai multe detalii, pe stirileprotv.ro.