Legislația rutieră a fost modificată,la începutul acestui an, iar noile reguli stabilesc acum că permisul auto internațional nu mai e obligatoriu pentru anumite categorii de șoferi. Ordonanța de Guvern nr. 1/2025 care prevede modificări importante la Codul Rutier a fost publicată în Monitorul Oficial, iar una dintre ele stabilește că permisul auto internațional nu mai e obligatoriu pentru toți șoferii stăini care conduc autoturisme în România.
Astfel, șoferii din statele cu care România are parteneriate strategice nu mai sunt obligați să dețină permis de conducere internațional atunci când conduc pe drumurile din țara noastră, ce emis de țătile de origine fiind suficient. Guvernul a stabilit că toți conducătorii auto din statele membre NATO și OCDE vor fi scutiți de obligația de a deține acest document. Printre statele membre OCDE, se numără: Australia; Canada; Chile; Costa Rica; Coreea de Sud; Marea Britanie; Statele Unite ale Americii; Turcia, s.a. Decizia a intrat în vigoare la finalul lunii ianuarie 2025, dar se va aplica din luna iunie a acestui an. Până la final de aprilie, Guvernul va furniza lista exactă a statelor pentru care se va aplica această excepție, aplicându-se principiul reciprocității. Drept urmare, pe listă vor fi incluse doar țările care recunosc permisul de conducere românesc.
Cine poate conduce fără permis auto internațional în România?
Conform legislației rutiere actuale, membrii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare și ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditate în România vor putea conduce autovehicule pe drumurile publice din România pe perioada acreditării, dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- dețin permis de conducere valabil, corespunzător categoriei vehiculului, sau o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație;
- dețin permis de conducere național valabil și carte de identitate specială, eliberate de Ministerul Afacerilor Externe.
Aceleași drepturi se aplică și membrilor de familie ai acestora. De asemenea, cetățenii statelor Uniunii Europene au dreptul să conducă fără permis auto internațional în România. Această derogare se aplică și statelor cu care România are încheiate înțelegeri de reciprocitate.
Cum se obține permisul de conducere internațional?
Permisul de conducere internațional este un document care traduce un permis auto național în șapte limbi diferite: engleză; franceză; germană; spaniol; rusă; greacă; arabă. Acest permis internațional este recunoscut în peste 170 de state din lume, fiind reglementat prin Convenția de la Viena din 1968.
Permisul auto românesc este recunoscut în toate statele Uniunii Europene și în statele cu care UE are acorduri în acest sens. Însă, cei care călătoresc în alte state din afara UE au nevoie de permis auto internațional pentru a putea conduce mașini sau scutere. Permisul internațional de conducere nu îl înlocuiește pe cel național. Ceea ce înseamnă că, pentru a obține acest document, trebuie să deții un permis de conducere valid.
3 comentarii
Bun, acum sa se faca niste verificari la hotii de la ACR care practica niste preturi jignitor si nesimtit de mari, pentru acest permis international, de pana la 10 ori mai mari decat in alte state membre UE. (si chiar mai mari)
PARDON, DE 20 DE ORI MAI MARI SUNT PRETURILE LA ACR DECAT IN TARI MULT MAI DEZVOLTATE!!! HOTI ORDINARI!!!
E jignitor ca deja de foarte multi ani acest „club” de mosnegi te obliga sa devii membru pentru a obtine permisul acesta international care e o copie legalizata si tradusa care nu ar trebui sa coste mai mult de 100 de lei. Ei bine ei cer cotizatie de membru care te poate ajunge si la 1500 de lei total. Inacceptabil cum le este permis, si mai au si monopol pe deasupra. Poate ne explica cineva cum a ajuns acest club sa aiba monopol pe ceva atat de important. Poate scrieti si voi BicBrasov un articol despre asta, nu imi imaginez cum de atatia ani au reusit sa scape cu hotiile astea!