Un prim lucru pe care trebuie să îl înțelegi despre calorifere este că acestea funcționează prin umplerea lor cu apă fierbinte. Atunci când sistemul de încălzire este umplut cu apă (de exemplu, la începutul sezonului rece sau după o reparație), aerul poate rămâne captiv în conducte și calorifere. Acest aer împiedică circulația uniformă a apei calde, ceea ce duce la încălzirea inegală a radiatoarelor. Prin eliminarea lui, te asiguri că acestea funcționează la capacitate optimă, oferind confortul termic dorit. Iar acesta este motivul pentru care se aerisesc caloriferele.
Cum îți dai seama dacă este nevoie să aerisești caloriferele?
Unul dintre simptomele care îți pot sugera că e nevoie de o aerisire este că partea superioară a caloriferului poate rămâne rece, în timp ce partea inferioară este fierbinte. Când aerul pătrunde în sistem, acesta urmează fluxul apei calde, dar, fiind mai ușor decât apa, se ridică și rămâne blocat în partea superioară a caloriferelor. Această situație nu doar că reduce eficiența încălzirii, dar poate crește și consumul de energie, deoarece sistemul trebuie să funcționeze mai mult pentru a atinge temperatura dorită.
Apoi, un alt semn că este nevoie de aerisire îl constituie „bolboroselile” radiatorului. Dacă auzi zgomote, șuierături sau bătăi în calorifer sau în conducte, acestea pot fi semne că aerul circulă prin sistem în loc de apă.
Citiți mai multe detalii, pe lovedeco.ro.