Dacă ai consumat o băutură sau două, poate te întrebi cât timp va rămâne alcoolul în organismul tău. Rata la care corpul procesează alcoolul depinde de mai mulți factori, inclusiv de genetică, cantitatea de alcool consumată, vârstă, greutate și cantitatea de mâncare ingerată. În funcție de testul utilizat și de obiceiurile unei persoane în ceea ce privește consumul de alcool, timpul de detectare poate varia.
Alcoolul poate rămâne în organism între 6 și 72 de ore, în funcție de metoda de detectare. Evidențierea prezenței alcoolului poate varia în funcție de testul care se folosește, dar și de alți factori care variază de la persoană la persoană. Astfel, alcoolul poate rămâne în organism între 6 și 72 de ore, în funcție de metoda de testare utilizată:
-În sânge: până la 12 ore.
-În aerul expirat: între 12 și 24 de ore.
-În urină: între 12 și 24 de ore (sau peste 72 de ore după consum excesiv)
-În salivă: până la 12 ore.
-În păr: până la 90 de zile.
Dacă o persoană are 100 ml de alcool în sânge, după aproximativ 4-5 ore această cantitate va scădea la 50 ml, iar după alte 4-5 ore, va scădea la 25 ml și așa mai departe. Acest proces de „înjumătățire a concentrației de alcool” continuă până când alcoolul este complet eliminat din organism.
Alcoolul este metabolizat, în general, la o rată de 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră, iar un litru de vin băut este eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. Totuși, alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari.
Deși alcoolul trece prin sistemul digestiv, acesta nu suferă un proces de digestie extins, așa cum se întâmplă în cazul alimentelor. La intrarea în tractul gastrointestinal superior, o mare parte din alcool este absorbită direct în sânge prin pereții stomacului și ai intestinului subțire superior. După ce ajunge în sânge, acesta este transportat în tot corpul și ajunge la creier.
Absorbția alcoolului poate fi ușor încetinită dacă există alimente în stomac. Alimentele pot absorbi alcoolul, împiedica contactul acestuia cu pereții stomacului sau încetini tranzitul alcoolului către duoden (prima porțiune a intestinului subțire), unde este rapid absorbit în sânge.
O băutură standard conține aproximativ 14 grame de etanol (alcool), cantitatea găsită în:
• 355 ml de bere normală cu 5% etanol (aproape o conservă de bere).
• 150 ml de vin cu 12% etanol (aproape un pahar de vin).
• 45 ml de băuturi distilate cu 40% etanol (aproape o țuică).
După ce începi să bei, durează de la 60 până la 90 de minute pentru a atinge nivelurile maxime de alcool în sânge. Apoi, corpul începe să-l descompună.
Când vine vorba de „trecerea” unui test de alcool, nu există nicio garanție. Testele mai sensibile sau de calitate superioară pot detecta cantități mai mici de alcool. Și pentru că fiecare persoană metabolizează alcoolul într-un ritm propriu, unii oameni vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-l elimina decât alții.
Factorii care pot afecta rata de metabolizare
• Vârsta. Circulația mai lentă și masa musculară mai scăzută pe măsură ce îmbătrânești afectează modul în care alcoolul este distribuit, metabolizat și eliminat.
• Sexul biologic. Din mai multe motive fiziologice, femeile metabolizează alcoolul diferit față de bărbați și vor resimți mai mult efectele, chiar dacă au aceeași greutate. Volumul mai mic de apă corporală, factorii hormonali și niveluri mai scăzute ale unei enzime hepatice care descompune alcoolul sunt doar câteva dintre motive.
• Greutatea corporală. Cu cât o persoană cântărește mai mult, cu atât alcoolul are mai mult spațiu prin care să se disipeze în corp. Ideea principală este că dacă cântărești semnificativ mai puțin decât prietenul tău, concentrația de alcool din sânge va fi mai mare, chiar dacă bei exact aceeași cantitate, scrie Healthline.
• Mâncarea. Alcoolul este absorbit prin mucoasa stomacului. Dacă ai mâncare în stomac, golirea gastrică este încetinită și absorbția alcoolului este redusă. Pe de altă parte, dacă bei pe stomacul gol (niciodată o idee bună), corpul tău va absorbi mai repede alcoolul, ceea ce duce la o concentrație mai mare de alcool în sistem.
• Alte substanțe și medicamente. Anumite medicamente pot afecta metabolizarea alcoolului și modul în care simți efectele acestuia. Același lucru este valabil pentru multe substanțe recreative.
• Viteza cu care bei. Dacă bei rapid shot-uri sau îți golești paharul, nu oferi ficatului suficient timp pentru a procesa alcoolul. Asta înseamnă efecte care durează mai mult.
Drept urmare, nimic nu poate accelera absorbția alcoolului de către corpul tău. De exemplu, consumul de apă sau cafea, mâncatul sau dușul nu vor face alcoolul din sânge să dispară mai repede. Doar timpul poate face acest lucru.