Bacșișul lăsat în restaurante și cafenele a devenit un obicei tot mai reclamat de români, pe rețelele de socializare. Unii dintre ei și-au relatat experiențele și se plâng de modul în care au evoluat așteptările angajaților localurilor.
Numeroși români se arată supărați de modul în care li s-a „impus” să lase bacșiș celor care le aduc băutura și mâncărurile la masă. Unii au relatat, revoltați, experiențele trăite când s-au simțit obligați să lase bani în plus ospătarilor, prin îndrumări sau mesaje printate pe bonurile de consumație mesaje să lase bacșiș angajaților minimum 10 la sută din prețul produselor, uneori chiar mai mult.
„Eu nu pricep cum de a ajuns bacșișul minimum zece la sută din valoarea consumației? S-au inspirat din Biblie sau cum? Cândva 10 la sută maximum, acum ți se induce că e minimum, însă unii oferă și 15 și chiar 20 la sută”, se întreabă un român pe platforma Reddit.
De ce bacșișul ospătarului este legat de suma cheltuită și nu de munca depusă de acesta, se plânge un alt utilizator al platformei.
„De ce atunci când cumperi două farfurii de paste și două beri lași zece lei, dar dacă vrei două fripturi și o sticlă de vin, dai 30 de lei, adică în ambele cazuri zece la sută? Practic, ospătarul a făcut același efort”, susține acesta.
Unii români susțin că nu mai sunt de acord să lase bacșiș ospătarilor, fiind de datoria patronilor să le asigure salarii decente.
„Patronii îi plătesc cu salarii mici și se așteaptă să supraviețuiască din bacșișul primit de la clienți. Oamenii nu ar trebui să mai accepte să mai lucreze pe minim, bazându-se pe ce primesc în plus”, crede acesta.
„Cultura bacșișului trebuie eradicată”
Alți români susțin că nu au niciun motiv să lase bacșiș, chiar și atunci când cei care le-au adus mâncarea așteaptă acest lucru.
„Plătesc produsele consumate și nimic în plus. Acel bacșiș se oferă în cazuri excepționale, dacă mi-a plăcut mult mâncarea, dacă ospătarul a fost carismatic și m-a făcut să mă bucur de ora petrecută în restaurant și las bacșiș cât consider eu, nu cât îmi arată ei pe bon. Altfel, pentru o cafea care m-a costat 15 – 20 de lei, de ce mi se induce ideea că trebuie să las bacșiș. O să ajungem să ni se ceară bacșiș și la casele de marcat din supermarketuri”, scrie un alt român.
Cultura bacșișurilor a degenerat în România, crede un alt român, care îi acuză pe angajații unor localuri că au pretenții exagerate de la clienți. Se arată nemulțumiți, atunci când nu primesc bani în plus, crede un alt român.
„Bacșișul trebuie eradicat. Dacă nu le dai cât ar vrea, este posibil sa ai parte de un serviciu prost, chiar dacă iau salarii pentru munca lor. În Oradea, la o cafenea în centru, am luat micul dejun, o cafea și un suc și am plătit vreo 70 de lei. Am lăsat bacșiș 10 la sută, dar nici La revedere nu mi-au mai spus cei de acolo, când am plecat, deși eu îi salutasem”, se plânge acesta.
Un comentariu
….NU înțeleg , ospatarul/barmanul este un angajat ca și noi ceilalți care NU pretindem și NU primim bacșiș de la NIMENI pentru munca depusa .
De ce ar trebui sa las eu bacșiș cuiva care este angajat intr-un restaurant/bar și are un salariu ca și mine ???