(P) Ultimii 5 ani au adus în România un salt impresionant al comerțului online, peste așteptările celor mai optimiști analiști din domeniu. Creșteri semnificative ale achizițiilor de produse și servicii la distanță s-au consemnat în toată Europa, schimbându-se substanțial comportamentul de consum al populației, pe măsură ce zona digitală s-a dezvoltat atât de puternic – susținută desigur de avansul rețelelor de internet și al gadgeturilor mobile.
În prima parte a acestei perioade, când valul spre e-commerce s-a caracterizat printr-o dinamică record, a fost pus sub semnul întrebării viitorul mall-urilor și al centrelor comerciale. Totuși, piața de retail s-a maturizat, iar mediul online a ajuns să co-existe cu cel offline. Conform celor mai recente date, magazinele fizice sunt din nou la modă în Europa, mai ales pe segmentele de fashion, cosmetice și diverse alte nișe cu bunuri de folosință îndelungată.
Cum folosesc retailerii europeni mediul offline, pentru a vine (și) online
Conform Euromonitor, numărul total de magazine de pe continent a rămas stabil, în jurul valorii de 4,9 milioane. Spațiul de vânzare, în metri pătrați, are chiar o tendință de creștere pentru următorii ani, notează Reuters. Retailerii europeni caută să profite de revenirea apetitului pentru mersul clasic la shopping, iar magazinele offline pot avea un rol important chiar pentru stimularea vânzărilor offline. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care multe branduri importante din comerț acționează acum dual – atât în format fizic, cât și pe internet.
Concurența crescută din partea giganților e-commerce globali, precum Temu, Shein sau AliExpress, îi determină pe retailerii din Europa să investească în magazine fizice care aduc clienților valoare adăugată în experiența de cumpărături. Mai exact, oamenii pot merge într-un magazin clasic să vadă o parte din colecție și să probeze haine, dar în final ar putea comanda online de la același retailer.
De asemenea, în cazul comenzilor virtuale, pachetele pot fi ridicate și din rețelele fizice ale brandului în cauză, iar returul se poate face de asemenea în acele locații. Rezultă un confort sporit pentru clienți, cu mai multe opțiuni în procesul de shopping, ceea ce aduce un plus de încredere și un impuls suplimentar, chiar dacă de obicei prețurile în această categorie de comerț sunt mai mari decât cele oferite de magazinele globale cu prezență exclusiv online.
Thomas Joekel, manager de portofoliu la Union Investment, a explicat că retailerii au conștientizat faptul că este dificil să păstrezi clienții fără un contact direct cu aceștia. „Un astfel de demers este mai ușor de realizat dacă ai magazine fizice, spre deosebire de comerțul online. În mediul online vezi doar imagini, dar nu simți, nu miroși și nu discuți cu cineva, deci este mult mai greu să fii entuziasmat de un produs”.
Analistul Deutsche Bank, Adam Cochrane, subliniază și creșterea interesului pentru articolele sportive, regăsită inclusiv în dinamica mărcii franceze de articole sportive Decathlon, care a adăugat aproximativ 80 de magazine în rețeaua sa în 2024. „Succesul Adidas sau North Face și al altor branduri este o dovadă că există un trend spre activități în aer liber. Oamenii au realizat că au nevoie să iasă și să facă lucruri, iar acest comportament a persistat”. Astfel de magazine investesc în mediul offline, însă au o abordare în care componenta de e-commerce este extrem de relevantă pentru business.
În Germania, retailerul online Zalando și-a dezvoltat propria rețea de magazine fizice. Până și Shein, care are sediul central în Singapore, deschide magazine temporare în Europa (conceptul pop-up store), pentru a atrage și mai mult atenția spre platforma sa de comerț electronic. În România, liderul pieței de retail online, eMag, plănuia să păstreze magazinele fizice doar pentru un timp limitat, însă strategia a fost modificată și aceste locații în marile orașe continuă să fie deschise pentru mixul ideal rezultat între virtual și fizic în shopping.
Online versus offline în alte domenii economice
La fel ca în comerț, mass-media se confruntă cu schimbările comportamentului de consum ale populației. Astfel, presa scrisă sub formă de ziare (și chiar reviste) fizice aproape că a devenit istorie, iar canalele de televiziune au audiențe mult mai scăzute decât în trecut. Mare parte din public s-a mutat, cel puțin parțial, pe internet, unde are la dispoziție conținut variat, text și video, oricând dorește, extrem de bine targetat (pe nișe). Multe trusturi de presă și-au modificat astfel strategia de afaceri și au dezvoltat platforme online. În unele cazuri, se solicită chiar abonamente pentru accesul la acel conținut pe internet.
În ceea ce privește televiziunile, multe și-au lansat servicii proprii de streaming video, încercând să concureze, pe zona de filme, seriale și documentare, cu platformele globale precum Netflix, Disney+, Max, Prime Video sau SkyShowtime – branduri prezente de altfel și în România.
În același context, cinematografele au fost amenințate cu dispariția, însă sectorul s-a stabilizat, după ce publicul activ online a conștientizat că își dorește în continuare și farmecul experiențelor offline. Multe branduri de cinema sunt active însă în promovarea online, mai ales pe rețelele sociale, pentru a păstra clienții aproape.
Un alt sector de divertisment unde digitalizarea a schimbat regulile jocului este cel de gambling. La începutul secolului, au apărut numeroase site uri casino, pariuri sportive, poker și bingo la distanță, dar cazinourile terestre oferă în continuare o experiență aparte. În acest caz, dualitatea online – offline pare să fie calea sigură pentru industrie și în viitor, exact așa cum se întâmplă în comerț.
Este cert că digitalizarea își va pune în continuare amprenta în mod semnificativ asupra stilului de viață al oamenilor și implicit asupra modului în care achiziționăm produse și servicii – iar zona de divertisment este partea integrată din acest sector de retail. Totuși, ținând cont de anumite caracteristici sociale care ne fac să ne dorim experiențe în plan fizic, este de așteptat ca partea offline a unor industrii să continue să fie prosperă pe termen nelimitat.