Un sandwich cu parizer sau salam, o felie de pâine cu brânză topită, doi crenvurști fierți – sunt soluții rapide pentru micul dejun în multe familii. E vorba de alimente ultraprocesate, cu gust bun, pe care aproape niciun copil mofturos nu le refuză. Însă acest gust nu e decât o capcană, pentru că efectele consumului regulat sunt extrem de nocive pentru copii (și nu numai).
Alimentele ultraprocesate sunt atractive pentru că sunt ieftine și au termen mare de valabilitate. În plus, pot oferi soluții la îndemână pentru copiii mofturoși. Însă, în spatele etichetei se ascund o serie de ingrediente nocive, cu efecte cancerigene sau care afectează dezvoltarea neurologică a copiilor.
Ce este un aliment ultraprocesat?
Pe scurt, alimentele ultraprocesate sunt cele modificate semnificativ pentru a deveni mai gustoase sau pentru a avea o valabilitate mai mare. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, putem numi aliment ultraprocesat orice tip de aliment ce conține ingrediente care nu se găsesc în mod normal într-o bucătărie sau care sunt folosite foarte rar atunci câmd gătim acasă. Ne referim, de exemplu, la emulgatori, coloranți, agenți de îngroșare, conservanți și îndulcitori. Ca regulă generală, dacă pe eticheta unui aliment sunt enumerate cinci sau mai multe ingrediente, cel mai probabil e vorba de un produs ultraprocesat.
Aceste alimente sunt atractive pentru că sunt ieftine și au termen mare de valabilitate. Însă, conținutul ridicat de aditivi, sare, grăsimi saturate și proteine de slabă calitate, și ponderea foarte scăzută a vitaminelor și a fibrelor, le fac total nepotrivite pentru alimentația copiilor. Pe termen lung, aceste alimente pot avea efecte negative asupra sănătății celor mici.
„Consumul de brânză topită crește riscul de boli cardiovasculare”
Dr. Vlad Roșca, nutriționist, spune că în comerț există o serie de alimente de care ne putem lipsi fără a risca vreo deficiență alimentară, reducând astfel riscul de îmbolnăvire.
„Printre cele mai nocive alimente pe care trebuie să le evităm atât noi, dar mai ales copiii, se numără margarina, brânzeturile rafinate (în special brânza topită), carnea procesată (crenvurști, parizer, mezelurile din comerț – căci conțin nitriți și nitrați în concentrații mari), supele la plic, dulciurile rafinate și chipsurile. Precizez că margarina conține cel mai periculos tip de grăsime, crescând trigliceridele, iar acestea trebuie să reprezinte sub 1% din alimentația zilnică. Brânza topită, de asemenea, sursă de grăsime saturată, va crește valorile totale de colesterol și LDL (cel rău), ceea ce înseamnă risc mare de boală cardiovasculară.”
Citiți mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.