InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale privind ciorba de legume ce se comercializează în restaurante.
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele, situația este următoarea :
Gramajul pe porţie de ciorbă de legume variază între 100 şi 400 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 17 kcal și 140 kcal , media fiind de 65.5 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de legume variază între 0.04 grame – 7.76 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de legume variază între 0.66 grame – 3.47 grame
Atenție ! La o porție de 400 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 31.04 grame și până la 13.88 grame de zahăr .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 9 , însă media numericului aditivilor alimentari ( E-uri ) este de 2
– Aditivi frecvent întâlniți: iodura de potasiu (E917) și ferocianura de potasiu (E536) – prezente în sarea iodată , monoglutamat de sodiu (E621) , inozinat disodic (E631) , guanilat disodic (E627) și acid glutamic (E620) , regăsite pe etichete sub denumirea de „extract de drojdie”.
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 47 preparate .