După ce a luat un împrumut de 5.000 de dolari, pe care l-a garantat cu pământul moștenit de la părinți, ca să vină să muncească în România, un srilankez de 46 de ani s-a trezit victima unui lung șir de abuzuri. După ce s-a accidentat la muncă, a fost bătut de patron și, apoi, nu a găsit la autoritățile române sprijinul de care avea nevoie.
Este duminică, 17 noiembrie 2024. În Soare Lanka, unul din restaurantele srilankeze din București, un ONG care încearcă să ajute la firul ierbii muncitorii străini din România își promovează serviciile. S-au strâns câteva zeci de oameni care ascultă în liniște. De traducerea din română în singaleză se ocupă o femeie la 40 de ani, dreaptă, fermă, cu o voce plăcută, scrie hotnews.ro.
„Să ridice mâna aceia dintre voi care au acasă o copie a contractului de muncă”, spune președintele asociației, Cristian Ganea.
Nu răspunde nimeni.
„Știți că este dreptul vostru să aveți o copie în română și una în engleză?”
Liniște.
„Câți dintre voi știu că depunerea actelor pentru obținerea permisului de ședere temporară este datoria voastră, nu a angajatorului?”
Nimic.
„Contractul de muncă este responsabilitatea companiei, dar permisul de ședere vă privește. Iar când angajatorii vor să vă păcălească, vă spun să stați liniștiți că se ocupă ei de tot”, le mai spune președintele asociației.
Anxietatea se simte atât de puternic în aer că ai putea-o desprinde cu lingurința.
„Știți că nu sunteți obligați să semnați nimic fără să vi se ofere o copie în engleză?”
„Știți că nu trebuie să dați actele voastre nimănui! Inclusiv dacă poliția vi le cere, i le arătați, dar trebuie să le luați înapoi!”
Eu particip la această întâlnire în calitate de jurnalistă care încearcă să cunoască mai bine și să înțeleagă această comunitate, tot mai numeroasă de la an la an. România invită anual peste 100 de mii de muncitori străini, din care o cotă semnificativă sunt srilankezi.
Sunt oameni calzi, cu ochii negri, păr bogat și ajung în România plini de visuri. Unii dintre ei, însă, vor regreta curând alegerea făcută.
La terminarea discuției cu reprezentantul ONG-ului, din mulțime pășește timid un bărbat cu geacă portocaliu-aprins, care poartă mănuși, deși este abia noiembrie. Scoate din ghiozdan câteva foi și are o întrebare.
A venit să muncească la o firmă de design interior, dar a ajuns la un abator
Deshan* (46) a ajuns în România în aprilie 2024, lăsându-și acasă fiica de opt ani, soția și promisiunea de a plăti în rate împrumutul de 5000 de euro, care i-a permis să se mute aici.
Agenția de recrutare la care a apelat în Sri Lanka, „Clever Solutions”, i-a obținut promisiunea unui loc de muncă la firma de design interior pentru automobile NBHX ROLEM din Brașov.
Citiți mai multe detalii, pe hotnews.ro.