„Vedeta” meselor de Crăciun este carnea de porc, preparată în multiple feluri. Bogată în proteine și multe vitamine și minerale, carnea slabă de porc poate fi o optiune echilibrată pentru o dietă sănătoasă, explică nutriționista. Carnea de porc este însă un aliment bogat caloric și conține și cantități importante de grăsimi, motiv pentru care se recomandă consumarea ei cu moderatie.
Când este carnea de porc prea multă?
Consumul în exces al cărnii de porc este definit ca mai mult de 200g de două ori/săptămână.
Peste această cantitate, consumul constant în exces poate duce la apariția mai multor afecțiuni, cea mai importantă fiind boala cardiovasculară, atrage atenția Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională.
Așadar, consumul de carne de porc slabă este binevenit pentru organism, dar în aceste limite.
Beneficiile consumului de carne de porc
O porție de 100 de grame de carne de porc gătită la cuptor asigură:
- Proteine – Conținutul de proteine din carnea de porc slabă, gătită este de aproximativ 26% din greutatea proaspătă. Când este uscată, conținutul de proteine al cărnii slabe de porc poate ajunge până la 89%, ceea ce o face una dintre cele mai bogate surse alimentare de proteine (conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea și mentinerea masei musculare).
- Grăsimi – Carnea de porc conține cantități variate de grăsime. În medie, proporția de grăsime din carnea de porc variază de obicei între 10-16%, dar poate fi mult mai mare, în funcție de rasa acestuia. Ca și alte tipuri de carne roșie, carnea de porc este compusă în principal din grăsimi saturate și grăsimi nesaturate – prezente în cantități aproximativ egale – 7,7 grame de grăsimi saturate, 9,3 grame de grăsimi mononesaturate și 1,9 grame de grăsimi polinesaturate/100 g carne gătită. Compoziția de acizi grași a cărnii de porc este ușor diferită de cea a animalelor rumegătoare, cum ar fi carnea de vită și miel. Are un conținut scăzut de acid linoleic conjugat (CLA) și puțin mai bogat în grăsimi nesaturate.
- Carnea de porc este o sursă bogată de vitamine și minerale, printre care vitamina B, seleniul, fierul, zincul, esențiale pentru imunitate și pentru sănătatea sistemului nervos. Vitaminele B3, B6 și B12 sunt și ele prezente în carnea de porc și au o mare importanță în activitatea metabolică a organismului. Carnea de porc mai conține și o serie de substanțe bioactive – altele decât vitaminele și mineralele, importante pentru sănătate: creatina, taurina, aminoacizi care favorizează creșterea și întreținerea masei musculare, dar și glutation, un antioxidant cu rol esențial.
Citiți mai multe detalii, pe hotnews.ro.