Romana, un frumos dans de societate, este readus la viață în Brașov de către elevii de clasa a treia, de la un colegiu din oraș.
O demonstrație de eleganță şi precizie a mișcărilor, dar şi de frumusețe a costumelor. Un dans în care recunoaștem acorduri plăcute auzului, din muzica populară românească. Așa poate fi descris Romana, cunoscut drept „dansul național de coloană”.
„Iacob Mureşeanu, cel cu care începe dinastia Mureşenilor, este cel care în iarna anului 1849 compune un dans de salon, un dans inspirat din dansuri populare româneşti. Vorbim de Haţegana, de Braşoveanca, de Pas în Doi, care au fost reunite şi adaptate de Iacob Mureşeanu în acest dans de societate, Romana”, a declarat Cristina Seitz, muzeograf Casa Mureșenilor Brașov, potrivit observatornews.ro.
Nelipsit de la petrecerile din Ardeal, Maramureș, Banat, Crișana și chiar din nordul Moldovei, la sfârșit de secol 19 și început de secol 20, Romana a căzut apoi în uitare. Muzeul Casa Mureșenilor și Opera Brașov l-au reconstituit, însă, au pregătit chiar instructori de Romana și așa s-au născut spectacolele susținute acum de elevi din clasa a treia, de la un colegiu din Brașov.
Nimeni nu știe cât de cunoscut va mai fi Romana peste 20 de ani. Cert este că, în prezent, revitalizarea acestui dans contribuie la întărirea valorilor unei comunități culturale și sociale, din inima țării.