Ofertele de credite cu dobândă fixă sunt mai avantantajoase decât cele cu rate variabile, iar acest lucru ar putea să dureze mulți ani de acum încolo, având în vedere inflația de care România încă nu a scăpat. Totodată, având în vedere că trecem printr-o perioadă incertă din punct de vedere economic, dobânzile fixe actuale, care încep de la valori de 4,9%, sunt cele mai bune oferte pe care le pot accesa românii, consideră un analist financiar. Expertul spune este puțin probabil ca băncile să vină pe piață cu dobânzi mai mici perioada viitoare, dar apreciază că cel mai bun moment în care să cumperi o casă „e atunci când ai nevoie de ea”, nu când primești cu un semnal de la piață.
IRCC, indicele de referință care intră în componența creditelor cu dobândă fixă în lei, este în momentul de față la cea mai mare valoare din istoria sa de la implementarea acestuia din 2019. Acesta are o valoare de 5,99%, depășind ROBOR, dar va scădea de la începutul lui ianuarie la nivelul de 5,66%. Cu toată această scădere, analistul financiar spune că dobânzile fixe vor continua să fie mai atractive decât cele variabile.
„Cu toate că vor exista scăderi, dobânzile variabile rămân încă ridicate față de dobânzile fixe. Pentru creditele ipotecare care au dobânzi fixe pentru 3-5 ani ai rate care încep de la 4,9%. Eu spun de peste doi ani că dobânzile fixe sunt mai bune: de ce să nu plătești mai puțin când mai există dobânzile astea? Indiferent de ce se va întâmpla anul viitor, dobânzi mai mici ca acum, sub 4,9%, cu siguranță nu o să vedem o perioadă”, spune expertul.
Dobândă fixă sau variabilă în 2025: Economia românească mai are de trecut multe hopuri până să devină stabilă
România a trecut printr-un an plin de turbulențe economice, sociale și politice în care s-au luat decizii electorale care au umflat deficitul bugetar. Specialiștii în finanțe se așteaptă ca din 2025 să crească unele taxe, fiind vehiculată o posibilă majorarea de TVA cu 2 puncte procentuale. Toate măsurile fiscale care ar putea apărea, plus incertitudinea politică care a dominat România, a dus economia într-o mare necunoscută. Specialistul spune că, în special în aceste perioade, dobânda fixă îți oferă o predictibilitate mai mare.
„IRCC va continua să scadă și după 1 aprilie, la următoarea publicare a cotației trimestriale (n. red: după cea care se va face la începutul lui ianuarie), probabil va ajunge la 5,55%. Această scădere este mică, iar acest ritm s-ar putea menține, ținând cont de noua creștere a inflației. BNR a anunțat că va mai opera scăderi ale dobânzii de politică monetară doar atunci când inflația va fi în scădere. Având în vedere instabilitatea de anului viitor și faptul că vom avea alegeri, s-ar putea chiar să vedem creșteri de dobânzi”, spune expertul.
Inflația a urcat din nou în luna noiembrie și a atins nivelul de 5,11%, după ce, în luna anterioară, rata inflației a fost de 4,67%, depășind prognoza economiștilor de la BNR. Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în luna noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Dacă băncile cresc dobânzile prea mult, riscă să-și piardă clienții
Românii și-au schimbat modul în care se raportează la relația cu împrumuturile bancare: dacă până acum câțiva ani rămâneau fideli unei singure instituții financiare, acum se lasă ghidați de dobânzile mici. Tocmai de aceea, chiar dacă e puțin probabil să mai asistăm la scăderi de dobândă din partea băncilor,specialistul spune că băncile sunt obligate să nu crească prea mult ratele pentru a-și păstra clienții.
„Dobânzile fixe ar putea să mai crească puțin, dar băncile sunt în competiție: nu au cum să atragă lângă ei clienți noi dacă nu vor păstra aceste oferte. În ultimii ani au crescut mult refinanțările, ceea ce este foarte bine, oamenii au avut de câștigat dacă au trecut de la dobândă variabilă la fixă. Probabil, mai important decât să îți reduci rata este să reduci perioada unui credit. Dacă reușești să reduci 8-10 ani din perioada unui credit ipotecar, per total vei plăti mult mai puțină dobândă”, spune analistul financiar.
Băncile din România au început concursul ofertelor de credite ipotecare cu dobânzi fixe, iar cele mai bune oferte pleacă de la o dobândă fixă pe 3 ani de 4,9%. Majoritatea băncilor impun mai multe condiții atunci când oferă aceste credite: imobilele achiziționate să fie verzi, salariul să fie primit la instituția financiară respectivă, etc.
Când e cel mai bine să-ți cumperi o casă? Atunci când ai nevoie de ea
Mulți români sunt în așteptarea crizei imobiliare care nu mai vine sau a tăierii dobânzilor, dar semnalele pieței nu ar trebui să influențeze deciziile de achiziție a unui imobil. Specialistul financiar spune că românii trebuie să se gândească în primul rând la propria situație financiară și la nevoile lor, nu să urmărească neapărat ofertele din piață dacă nu au nevoie de o casă.
„E clar că trebuie să ne gândim în primul rând intern la noi, la nevoile, dorințele și putințele noastre și mai puțin la partea externă. În primul rând noi să ne hotărâm ce avem nevoie și să ne gândim că e o investiție pe termen lung: o proprietate imobiliară nu se cumpără peste noapte. Trebuie să știi cam ce-ți dorești, să testezi mai multe oferte, depinde de nevoie”, explică specialistul.
sursa: wallstreet.ro