Industriașul Horațiu Țepeș a fost desemnat, anul acesta, de către Top 300 Capital, cel mai bogat brașovean, cu o avere estimată la 190 – 230 milioane de euro, în creștere față de anul trecut, când aceasta era estimată la 170 – 210 milioane de euro.
Țepeș este proprietarul companiei brașovene Bilka Steel, specializată în producția și dezvoltarea de sisteme complete de acoperișuri pentru construcții rezidențiale și industriale. Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 248 de milioane de euro, în creștere cu 7% față de anul anterior, iar pentru 2024 și-a bugetat o nouă creștere, de 10%. „Dincolo de cifre, Bilka a devenit cea mai mare companie cu capital privesc Românesc din județul Brașov, dar și unul dintre cei mai mmari jucători cu capital românesc la nivel național”, a spus acesta. Pentru anul viitor, compania și-a propus investiții în creșterea capacității de producție, focusul urmând să fie pe demararea producției de panouri termoizolante, un pas important în dezvoltarea diviziei de industrial „cu care suntem în primii ani de activitate”. O parte importantă din producție a început să meargă la export. Astfel, dacă în anul 2023 exporturile s-au cifrat la 40 de milioane de euro, pentru anul în curs este de așteptat ca valoarea acestora să urce la 50 de milioane de euro.
La nivel național, Horațiu Țepeș ocupă poziția 40 în top.
Mihai Miron este al doilea cel mai bogat brașovean și se situează pe poziția 70 în țară, cu o avere estimată la 105 – 125 de milioane de euro, în scădere față de anul trecut, când era evaluată la 115 – 125 de milioane de euro. Miron este unul dingtre pionierii pieței farmaceutice românești. A fondat Europharm, companie pe care a vândut-o britanicilor de la GlaxoSmithKline. A dezvoltat și a lansat 82 de medicamente, cum ar fi Paracetamol Sinus, Paracetamol Plus sau Omeran. Acum controlează Ropharma, farmacii care au avut anul trecut un profit de 8,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 605 milioane de lei.
Al treilea brașovean în acest top este Cristian Teodorescu, care ocupă poziția 105 la nivel național, cu o avere estimată de 75 – 85 de milioane de euro, față de 77 – 87 milioane de euro anul trecut. Acesta este fondatorul Teo Holding. Teodorescu deține 33,3% din acțiunile Teo Healt, operatorul Spitalului Sf. Constantin, restul acțiunilor fiind deținute de Mihai Miron și Floriean Firu.
Cu o avere estimată la 50 – 60 de milioane de euro, Călin Costan este al patrulea brașovean în acest top (poziția 166 la nivel național). Costan are afaceri în domenii diverse – industrie, logistică, energie – dar revista preferă să îl prezinte ca fiind omul care a înființat primul spital privat din Brașov – Spitalul Clinicco.
Pe locul 5 al bogaților Brașovului se situează Florin Madar, cu o avere estimată la 50 – 60 de milioane de euro. El este fondatorul Temad Co, business care trece în a doua generație, după cooptarea fiului său Octavian în echipa de management. Madar se situează pe poziția 169 în topul revistei.
Daniela Kasper ocupă poziția a șasea în topul celor mai bogați brașoveni, având o avere estimată la 35 – 45 de milioane de euro. În topul național, dezvoltatoarea ocupă locul 211.
A șaptea poziție în topul bogaților Brașovului este ocupată de Ioan Olaru, fondatorul grupului Oligopol, care are o avere estimată de la 30 – 40 de milioaen de euro. La nivel național este clasat pe locul 238.
Al optulea brașovean în acest top este Lucian Peticilă, cel care controlează business-ul Visual Fan, fondatorul bradului Allview. Pe poiția 275 la nivel național, averea sa este estimată la 24 – 30 de milioane de euro.
Antreprenorul Marcel Butuza, cu o avere cifrată la 19 – 23 de milioane de euro, se situează pe a noua poziție în topul bogaților Brașovului și pe poziția 297 la nivel național.
De notat că anul acesta cei de la Capital l-au „mutat” pe George Copos la Brașov, deși acesta își conduce afacerile turistice de la poalele Tâmpei din biroul din Capitală, dar și pe Vladimir Cohn la Ghimbav, acolo unde a deținut fabrica de hârtie Ecopack, pe care vândut-o britanicilor de la DS Smith.