Risipa alimentară reprezintă o problemă globală, cu efecte majore asupra mediului, economiei și societății. Cu toate acestea, există mai multe măsuri pe care fiecare dintre noi le putem aplica, individual, pentru a contribui la combaterea risipei alimentare.
Mai mult decât atât, marile companii fac eforturi pentru a diminua acest fenomen prin proiecte și parteneriate care încurajează consumul responsabil de alimente. În România, PENNY este unul dintre cei mai activi retaileri care derulează campanii și activități dedicate reducerii risipei alimentare. Compania a implementat numeroase măsuri concrete pentru diminuarea acestei proboleme, inclusiv dezvoltarea parteneriatelor cu organizații care sprijină consumul responsabil și reciclarea. Din această strategie face parte și parteneriatul cu Bonapp, aplicația dezvoltată cu scopul de a combate risipa alimentară, ce pune în legatură consumatorii cu retailerii care vând alimente aproape de data expirării, la prețuri reduse de 50%.
PENNY și Bonapp oferă, astfel, utilizatorilor, posibilitatea de a cumpăra mâncare de calitate la prețuri mult mai mici decât cele obișnuite și salvează, prin încurajarea consumului responsabil, multe produse alimentare. În 2024, exclusiv în magazinele PENNY, au fost salvate peste 30 de tone de alimente, contribuind semnificativ la reducerea risipei alimentare la nivel național.
Ce poți face tu ca să eviți risipa alimentară? Iată câteva metode simple care te ajută să îți folosești resursele într-un mod responsabil!
Planificarea meselor
Un pas mare în reducerea risipei alimentare este planificarea atentă a meselor. Cumpărarea alimentelor într-un mod organizat te ajută să eviți achizițiile impulsive și să folosești eficient ceea ce ai deja în casă. Planificând mesele, vei achiziționa doar cantitatea de alimente de care ai nevoie, evitând, astfel, risipa de mâncare. Folosind aplicația Bonapp pentru cumpărături la PENNY, vei putea pune în coș produse care sunt aproape de expirare, la un preț mult mai mic, le vei folosi imediat, și vei evita, astfel, pierderile.
Folosirea resturilor alimentare
Resturile alimentare pot fi transformate în mese delicioase și sănătoase, iar acest obicei ajută atât la reducerea risipei, cât și la economisirea banilor. De exemplu, legumele rămase pot fi folosite pentru supe sau tocănițe, iar pâinea veche poate fi transformată în crutoane. Resturile de carne pot fi folosite în salate sau sandwich-uri. Există nenumărate rețete și idei pentru a reutiliza resturile alimentare, reducând astfel cantitatea de mâncare care ar fi aruncată. Evitând să arunci, faci un bine și mediului înconjurător pentru că alimentele care ar ajunge la groapa de gunoi ar produce emisii de gaze cu efect de seră în procesul de descompunere.
Înțelegerea termenelor de valabilitate
Mulți oameni aruncă alimentele imediat ce data de expirare trece, însă este important să facem diferența între termenul “a se consuma până la”, care indică siguranța alimentară și nu trebuie depășit, și termenul “a se consuma de preferință înainte de” care se referă la calitatea optimă a produsului. În cazul celui din urmă, verificarea stării produsului prin miros, aspect sau textură poate ajuta la evaluarea consumului acestuia. De exemplu, produsele din magazinele PENNY disponibile în Bonapp nu sunt expirate, ci sunt potrivite consumului într-un termen scurt.
Susținerea inițiativelor de reducere a risipei alimentare
Mai multe organizații se concentrează pe reducerea risipei alimentare, iar susținerea acestora poate contribui semnificativ la schimbarea mentalităților colective. Prin cumpărăturile realizate la PENNY folosind aplicația Bonapp, faci un prim pas în susținerea acestor inițiative. Astfel, vei putea să-ți faci cumpărăturile zilnice în apropierea casei și să contribui la stoparea risipei alimentare.
Fiecare gest contează, iar prin schimbarea obiceiurilor de consum și prin conștientizarea impactului risipirii alimentelor, și tu poți contribui la o societate mai sustenabilă.