Primul guvern de după 1989, cel condus de Petre Roman, avea 28 de miniștri și 4 vicepremieri. Erau vremuri tulburi, în care România începea să exerseze democrația. Guvernul Roman a încheiat cu o mică reformă în urma căreia au rămas 21 de ministere. La peste 30 de ani distanță, Cabinetul Ciucă avea 22 de membri, iar Guvernul Ciolacu 19 membri (18 miniștri plus un vicepremier fără portofoliu). Noul guvern va avea 16 ministere, față de 18, câte sunt acum, conform USR. Ministerul Familiei urmează să fie desființat, iar Ministerul Energiei, comasat cu Ministerul Economiei, scrie hotnews.ro.
Spre comparație, Polonia are 19 ministere, la o populație de 38 de milioane de locuitori, la fel ca și cel din Bulgaia, unde populația este de circa 7 milioane de locuitori, iar Executivul Ungariei are 14 miniștri la cei 7 milioane de cetățeni.
Germania are 15 cabinete ministeriale si un Cancelar (sursa), la 80 de milioane de locuitori.
Cabinetul premierului francez e mult mai stufos (sursa) la 66 de milioane de locuitori. E drept, la francezi avem un ministru pentru problemele persoanelor cu dizabilități, un altul al Egalității de gen, un ministru delegat pentru schimburi comerciale și atractivitate economică și un altul pentru tranziția ecologică.
Consiliul Federal Elvețian are 7 membri (sursa).
Fotografia guvernelor post-decembriste
Ultimul guvern comunist (Guvernul Constantin Dăscălescu) avea 35 de miniștri, din care 17 erau și vicepremieri, inclusiv Elena Ceaușescu (prim-viceprim-ministru al Guvernului). Cel mai „aerisit” cabinet de după Revoluție a fost cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu (16 ministere), care a rezistat doar trei luni: februarie – mai 2012. Cel mai stufos cabinet post-revoluționar a fost cel condus de Adrian Năstase (30 de ministere). Mai jos, numărul de portofolii ale cabinetelor care s-au perindat la conducere de-a lungul perioadei 1990-2024.
Au fost eliminați din calcul premierii interimari, care nu au stat mai mult de câteva zile la șefia Executivului. De exemplu, fostul premier Nicolae Ciucă s-a mai aflat ca interimar la conducerea Guvernului vreme de două săptămâni, între Guvernele Orban și Cîțu. Premieri interimari au mai fost Mihai Fifor sau Mihai Cîmpeanu, dar câte două săptămâni, perioade prea scurte pentru a reuși să reformeze Executivul.
În Guvernul Petre Roman (I), existau, de pildă, ministerul minelor, ministerul chimiei sau ministerul industriei lemnului. Al doilea guvern Roman avea în componență miniștri responsabili cu orientarea economică, cu calitatea vietii sau cu activitatea industrială și comercială.
Până în 1996, România a avut parte de guverne orientate spre stânga. Guverne monocolore, formate din 19-21 de miniștri. Din decembrie 1996 la putere vine Convenția Democrată care impune primul guvern de coaliție format din țărăniști și liberali. Ca să mulțumească pe toată lumea, Ciorbea anunță 4 noi miniștri fată de cabinetul anterior. Apar funcțiile de ministru delegat pe lângă primul ministru pentru minorități naționale, Ministru delegat pe lângă primul ministru pentru informații publice, Ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru integrare europeană sau cel de Ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
Ciorbea a fost revocat din funcția de premier de către președintele Emil Constantinescu, următorul venit la Palatul Victoria fiind Radu Vasile. Acesta reduce la 23 numărul de miniștri, însă nu sta prea mult în funcție și intră în scena actualul Guvernator al BNR, Mugur Isărescu. Ca premier, cabinetul Isărescu dispunea de 20 de miniștri, dar mandatul de șef al Executivului al actualului șef al BNR se încheie după un an. Urmează perioada Năstase.
În cei patru ani ai guvernării Adrian Năstase, Executivul explodează. De la 20, numărul miniștrilor sare la 30. Ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, Ministru delegat pentru coordonarea autorităților de control, Ministru delegat al Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului, Ministrul informațiilor publice, Ministrul pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, Ministru delegat pentru activitatea de cercetare, etc.
După 2005, Călin Popescu Tăriceanu taie la 23 numărul miniștrilor, iar Emil Boc ajunge la 17 miniștri în cel de-al doilea mandat, cel de după criză. Mihai Răzvan Ungureanu mai face un pas și se ajunge la 16 miniștri. Victor Ponta își aduce în cabinet 21 de miniștri, Dăncilă și Tudose au câte 28 de mininștri, dar Ciolacu reduce la 19 membrii Cabinetului.(sursa: hotnews.ro)
Un comentariu
Se mai poate reduce un minister ,probabil bugetari de la ministerele reduse se lipesc la alte ministere asa ca reforma ioc.